De dagen worden korter en de temperaturen dalen, wat betekent dat we meer tijd binnenshuis doorbrengen. Voor families en verzorgers van mensen met dementie of Alzheimer brengt dit extra uitdagingen met zich mee. Door vergeetachtigheid en eventuele desoriëntatie kan de veiligheid in en rondom het huis van een patiënt in gevaar komen. Gelukkig kun je hier als familie of verzorger iets in betekenen door de juiste technologie toe te passen. Hoe technologie kan helpen om de veiligheid en het welzijn van dementiepatiënten te verbeteren, lees je in dit blog.

Het begint allemaal met een goede basis: check de sloten van de buitendeuren en gebruik een sleutelzoeker

Een van de handigste tips waar je meteen mee aan de slag kunt gaan, is om na te gaan of de buitendeuren op dit moment voldoende veiligheid bieden. Zijn ze bijvoorbeeld voorzien van goed werkende sloten? En zijn deze sloten op voldoende plaatsen op de deur aangebracht? Door dit goed voor jezelf in kaart te brengen - en de nodige aanpassingen door te voeren waar nodig - heb je al een erg goede basis gecreëerd voor een veilig en geborgen gevoel. Maar voor iemand met dementie, die misschien vergeet waar hij zijn sleutels heeft gelaten, kan een sleutelzoeker een redder in nood zijn. Deze eenvoudige, maar effectieve gadgets helpen bij het snel vinden van verloren sleutels, wat stress en angst bij zowel de patiënt als de verzorger vermindert.

Een extra stukje veiligheid door middel van een spy camera

Een spy camera kan een handig hulpmiddel zijn in het huis van iemand met dementie. Deze camera's bieden niet alleen zicht op de buitendeuren, maar ook op binnenshuis. Gelukkig zijn ze gemakkelijk met een smartphone of tablet te gebruiken, ook op afstand. Zo kunnen ze helpen om toezicht te houden op personen met dementie, om ervoor te zorgen dat ze veilig zijn en geen gevaarlijke situaties ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan het vergeten uitzetten van een fornuis.

Geschikt voor iedere woning dankzij de eenvoudige installatie

De populariteit van spy camera's, zoals die van Sitcon, is deels te danken aan hun gebruiksgemak en een makkelijke installatie. Ook voor families en verzorgers die niet heel handig zijn met technologie, is het installeren van een camera erg gemakkelijk. Zo kun je met een gerust gevoel een oogje in het zeil houden.

Het gebruik van sleutelzoekers en spy camera's geeft op deze manier extra veiligheid, ook wanneer je niet in de buurt bent van je dierbare. Met deze simpele aanpassingen kan het huis een veilige omgeving worden, vooral tijdens de herfst- en wintermaanden.