De hormonen in de pil (meest gebruikt ethinylestradiol en levonorgestrel) zijn veel krachtiger dan de natuurlijke hormonen oestradiol en progesteron. De dosering van het oestrogeen speelt een rol: hoe lager dit is des te minder kans op borstkanker. Progesteronproductie in de natuurlijke cyclus is 14 dagen, maar in de pil wordt progestageen (het kunstmatig gefabriceerde hormoon) langer toegediend. Progestageen draagt ook bij aan een verhoogd borstkankerrisico.

De nieuwere pillen bevatten estradiol(valeraat) in plaats van ethinylestradiol en geven een lagere bloedspiegel dan oestradiol in de natuurlijke cyclus. Dat is theoretisch gunstig, maar of de progestagenen die gecombineerd zijn met estradiol ook veiliger zijn ten aanzien van het effect op het borstkankerrisico moet nog uit klinische studies blijken.

Vrouwen die de pil slikken hebben een verhoogd risico van 24 procent op het krijgen van borstkanker in vergelijking tot vrouwen die de pil niet slikken. Let op, deze cijfers lijken heftiger dan ze in werkelijkheid zijn: de kans dat een jonge vrouw borstkanker krijgt is veel lager dan de kans dat je borstkanker krijgt gedurende je héle leven. Het risico van een jonge vrouw blijft zelfs na een verhoging van 24% relatief klein: het risico van een vrouw van 25 om borstkanker te krijgen 0,02% is, dan betekent een verhoging van 24% dat haar risico 0,025% wordt bij gebruik van de pil. Dat is dus nog steeds heel laag.

Voor vrouwen die 1-4 jaar geleden zijn gestopt met de pil is er een verhoogd risico van 16%. Vrouwen die 5-9 jaar geleden zijn gestopt met de pil, hebben een verhoogd risico van 7%. Voor vrouwen die al langer dan tien jaar geen anticonceptiepil meer slikken is er geen verhoogd risico meer.

Vrouwen die vóór de leeftijd van 20 jaar beginnen met het slikken van de pil hebben een wat hogere kans op het krijgen van borstkanker gedurende het gebruik van de pil. Het absolute risico van borstkanker is echter laag in deze leeftijdsgroep.

Vrouwen die een afwijking in één van de borstkankergenen hebben (BRCA1, BRCA2), hebben al een sterk verhoogd risico op het ontstaan van borstkanker. Bespreek je pilgebruik daarom goed met je arts.

Bron: BVN