Wie last heeft van overgewicht, heeft ook een grotere kans op het ontwikkelen van hartproblemen en ziekten als diabetes. Wie te zwaar is en diabetes ontwikkelt, krijgt dan ook meestal het advies om af te vallen. Toch is dat niet altijd de beste raad. Uit een analyse van diverse onderzoeken over afvallen en diabetes blijkt namelijk dat mensen met overgewicht en diabetes een lager sterftecijfer hebben dan mensen die een normaal gewicht hebben en geen diabetespatiënt zijn.

Nadeel
Volgens onderzoeksleider Mercedes Carnethon van de Feinberg School of Medicine van de Northwestern University in Chicago wil dit niet zeggen dat het hebben van extra kilo's een beschermende werking heeft. Volgens haar is het eerder zo dat mensen met een normaal gewicht in het nadeel zijn, omdat ze waarschijnlijk een grotere kans hebben op het ontwikkelen van diabetes. Hierdoor is de kans op sterven ook veel groter dan bij zwaardere mensen.

Symptomen diabetes herkennen
Er zijn mensen die geboren worden met diabetes, maar een groot deel van de patiënten heeft het op latere leeftijd gekregen. Per jaar komen er zo'n 70.000 nieuwe patiënten bij. Des te eerder diabetes vastgesteld wordt, des te beter het is. Dan kan de behandeling direct gestart worden en wordt de kans op permanente schade kleiner. De symptomen van diabetes verschillen per persoon. Dit zijn onder andere:

Regelmatig naar het toilet moeten
Wie te veel glucose in het bloed heeft, moet vaker naar het toilet. Het lichaam probeert namelijk water aan het bloed te onttrekken, om de glucose te verdunnen. Hierdoor blijft je blaas vol zitten. 

Dorst
Drink je veel meer dan gebruikelijk en heb je het gevoel dat je niet genoeg water binnen kunt krijgen? Dan kan dit een symptoom van diabetes zijn. 

Gewicht verliezen zonder er moeite voor te doen
Vliegen de kilo's eraf, terwijl je er geen moeite voor doet? Dit kan een symptoom zijn van diabetes. Met name bij diabetes type 1 komt dit vaak voor. In dat geval stopt de alvleesklier namelijk met het aanmaken van insuline en zoekt het lichaam naar andere bronnen van energie. Dat leidt tot afbraak van spierweefsel en vet. Bij diabetes type 2 kan ook sprake zijn van gewichtsverlies, maar dan is dit veel minder opvallend. 

Slap gevoel en moeheid
Ook dit heeft weer te maken met glucose. Normaal gesproken wordt glucose uit het eten opgenomen in het lichaam, maar als dit niet goed werkt, raken de cellen - en jij dus ook - uitgeput. 

Diabetes voorkomen
De beste en meest effectieve manier om diabetes te voorkomen, is door een gezondere leefstijl aan te nemen. Dit betekent gezond eten en meer bewegen. Gewicht verliezen is een voordeel, maar niet noodzakelijk. Overigens is alleen diabetes type 2 hier eventueel mee te voorkomen; er wordt nog onderzoek gedaan naar manieren om diabetes type 1 te voorkomen of te genezen. 

Bronnen:

About.com

CNN

Webmd