Diabetes

Insuline is een belangrijk hormoon voor de glucosestofwisseling; een tekort leidt tot ‘suikerziekte’ of diabetes mellitus. De bekendste vormen zijn diabetes type 1 en diabetes type 2. Bij diabetes type 1 produceert de alvleesklier (pancreas) geen insuline. Men is daarom afhankelijk van de toediening van insuline van buitenaf. Diabetes type 1 wordt ook wel insulineafhankelijke diabetes mellitus genoemd. De ziekte begint meestal al op jeugdige leeftijd. Andere benamingen zijn ‘jeugdsuiker’ en primaire of juveniele diabetes mellitus.

Diabetes type 2 ontstaat meestal op oudere leeftijd en wordt ook wel ‘ouderdomsdiabetes’ genoemd. Bij deze vorm van diabetes neemt de productie van insuline door de bètacellen van de alvleesklier geleidelijk af. Dit kan samengaan met een verminderde gevoeligheid van het lichaam voor insuline (insulineresistentie). De patiënt is aanvankelijk nog niet afhankelijk van de toediening van insuline.

diabetes-528678_1920.jpg
None

Zelfcontrole

Voor diabetespatiënten is het monitoren van de bloedglucose belangrijk. Een te lage glucosewaarde (hypo) kan leiden tot ...

lees verder