Voor het onderzoek werd onderscheid gemaakt tussen mensen die ‘highly active’ waren, versus mensen die ‘inactive’ waren. Wie meer dan 10.000 stappen per dag liep, is highly active. Wie minder dan 5.000 stappen per dag loopt, is ‘inactive’. Mensen die in de categorie ‘inactive’ vielen, hadden veel meer kans om chronische ziekten te ontwikkelen, ook als zij in feite wel in beweging kwamen. Volgens onderzoekers bleken vooral de kleine dingen voor het verschil tussen actief en inactief te maken.

Opvallend is dat vooral vrouwen meer last hebben van zittend werken; de kans dat zij een chronische ziekte ontwikkelen is groter dan bij mannen. Wie zittend werkt, doet er daarom goed aan zijn of haar dagelijkse beweging niet te beperken tot een half uurtje per dag, maar juist te kiezen voor een spreiding over de hele dag. Dat kan al heel gemakkelijk:

1. Neem de trap
Dagelijks de trap nemen in plaats van de lift is goed voor je conditie en houdt je in beweging. Het is een kleine moeite, die je hooguit een paar minuten extra kost.

2. Loop in de pauze
Een goede manier om tot rust te komen en je collega’s ook wat beter te leren kennen: breng je pauze niet door achter je bureau, maar loop een rondje. Er is altijd wel iemand te vinden die mee wil. Daarnaast is alleen lopen soms ook net zo rustig. 

3. Drink veel water
Zo’n twee liter water op een dag drinken gaat makkelijk als je dit onderverdeelt in verschillende porties. Je moet dan vaker heen en weer lopen én de frequentie toiletbezoekjes gaat ongetwijfeld wat omhoog. 

4. Wandel of fiets naar je werk
Probeer eens te wandelen of te fietsen naar je werk. Als je op tientallen kilometers afstand woont, is dit misschien geen optie, maar alles tot 15/20 kilometer is prima te fietsen. 

5. Verzorg de koffierondjes
Een manier om in beweging te blijven én collega van het jaar te worden: loop eens wat vaker de koffierondjes. 

6. Gebruik een stappenteller
Om te weten of je goed op weg bent, is een stappenteller handig. Voor een paar euro heb je er al eentje. De stappenteller motiveert ook om net even wat extra te doen. 

7. Doe meer face-to-face 
Het is tegenwoordig zo makkelijk om een collega even te bellen of te mailen. Gezonder is het om gewoon even naar de bewuste collega toe te lopen, je boodschap af te leveren en weer verder te werken.  

Meer weten over hoe je ziekten als diabetes kunt voorkomen? Lees dan onze dossiers Diabetes en Hart & Cholesterol

Bron: Huffingtonpost.com