Een goede verzorging is niet geheel risicoloos. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen die verzorgingsproducten gebruiken een grotere kans hebben op diabetes. Dit komt door de ftalaten, die onder meer in haarspray, zeep, lotions, nagellak en parfum zitten.

Dagelijkse dreiging
Mensen komen dagelijks in aanraking met ftalaten. Ze worden namelijk niet alleen gebruikt in verzorgingsproducten, maar ook in schoonmaakmiddelen, lijm, etenswaren, printerinkt, speelgoed en textiel. Bij blootstelling worden de ftalaten opgenomen in het lichaam en later weer afgevoerd via urine. De hoeveelheid ftalaten in het lichaam hangt af van de mate van blootstelling. Die is groter als het lichaam wordt ingesmeerd met bodylotion, dan bijvoorbeeld bij het aanraken van speelgoed.

Conclusies
Voor het onderzoek werd gebruik gemaakt van informatie over 2350 vrouwen met diabetes, tussen de 20 en 80 jaar oud. De resultaten lieten zien dat vrouwen die regelmatig gebruik maakten van verzorgingsproducten meer ftalaten in hun urine hadden. Vooral de ftalaten DEHP, DBP en BBP bleken schadelijk. Wanneer deze ftalaten in de urine aangetroffen werden, kon de kans op diabetes met tot 70 procent vergroot worden.

Invloed op kinderen
Ftalaten hebben niet alleen invloed op vrouwen, maar ook op kinderen. Uit proeven is gebleken dat zoontjes van moeders die tijdens hun zwangerschap veel ftalaten in hun urine hadden, zich over het algemeen veel minder bezighielden met typisch jongensachtig gedrag. Volgens wetenschappers van Columbia University's Mailman School of Public Health gaat de invloed van ftalaten nog verder: "Blootstelling aan ftalaten tijdens de zwangerschap kan een negatieve invloed hebben op de mentale, motorische en gedragsontwikkelingen van kinderen tot vier jaar."

Bron: Medical News Today

Foto: The Greenery Nursery, Flickr.com

Lees ook:

Spongebob is slecht voor kinderen
Meisje krijgt nieuwe ader dankzij eigen stamcellen
Moedermelk doodt HIV-virus

Like ons op Facebook en schrijf je in voor de nieuwsbrief