Mannen en vrouwen houden van een gezonde, natuurlijke haardos. Daar moet je wel wat extra moeite voor doen. In veel gevallen draait het allemaal om wat extra tijd voor de verzorging van je haar. Hieronder staan een aantal tips.

1. Gezonde voeding

Het is eigenlijk logisch, maar gezonde en gevarieerde voeding is niet alleen goed voor je lijf maar ook voor jouw haar. Een tekort aan ijzer en andere mineralen kan zelfs voor haaruitval zorgen. Dat geldt overigens ook voor stress. Eet gezond en probeer stress te vermijden. Dat is niet alleen goed voor je haar.

2. Was je haar met zorg

Experts menen dat 2 tot 3 maal per week je haar wassen de beste keuze is. Een wasbeurt bestaat dan uit twee maal achtereen je haar wassen en daarna een conditioner gebruiken. De eerste wasbeurt is om je haar schoon te maken. De tweede om je haar en hoofdhuid te masseren. Gebruik bij voorkeur een goed merk shampoo zoals die van Clinique. Voor haar dat wat extra verzorging nodig heeft is La Roche Posay een goed alternatief.

3. Naspoelen met koud water

Het klinkt een beetje onplezierig na een aangename warme douche, maar voor je haar is naspoelen met koud water een uitstekende behandeling. De haarschubben gaan door het warme water en de shampoo openstaan. Hierdoor is je haar tijdelijk kwetsbaar. Met het koude water laat jij de haarschubben weer sluiten. Het is beslist gewoon even wennen.

4. Geen styling met warmte

Het is uiteraard wel snel om een föhn of een styling-apparaat voor je haar te gebruiken. Het is echter beslist niet goed voor je haar. Zorg dat je tijd genoeg hebt om je haar aan de lucht te laten drogen, bijvoorbeeld in de avond. Dep je natte haar voorzichtig met een zachte handdoek en kam het uit als het praktisch droog is.

5. Chemicaliën voorkomen

Als jij je haar wil bijkleuren of een andere kleur wilt geven, vermijd dan middelen met bijtende bestanddelen zoals ammoniak of waterstofperoxide. Er zijn ook natuurlijke middelen beschikbaar en die vind je ook in de verzorgingslijnen van topmerken zoals Clinique en La Roche Posay. Let goed op de gebruiksaanwijzing als je de kleuring zelf doet. Vraag bij de kapper om producten die je haar niet beschadigen.

6. Let op met de zon

Het heerlijk om op een mooie zomerse dag buiten te zijn. Uiteraard zorg jij dat je huid en ogen goed zijn beschermd tegen het ultraviolette licht van de zon. Maar hoe zit het met je haar? Ondanks de stevige structuur van je haren zijn ook deze gevoelig voor de zon. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het feit dat je haarkleur lichter wordt in de zomerzon. Dat staat soms wel goed maar is niet echt goed voor je haarcellen. Kies voor de bescherming van een zomerhoed of een sjaal als je langere tijd in de zon doorbrengt.

7. Zwemmen doe je met een cap

Het chloor in het zwembad, het zout in de zee en onbekende stoffen in open zoet water zijn slecht voor je haar. Zwemmen is uiteraard uitstekend voor de rest van je lichaam. Doe gewoon een zwemcap op.