Als je een koortslip hebt, doorloopt de infectie gedurende 7 tot 10 dagen vier fases. Maar soms duurt het zelfs twee weken of langer.

Fase 1 (dag 1-2) Tinteling

De eerste tekenen van een koortslip in ontwikkeling, is een pijnlijk, jeukend of brandend gevoel van een plekje huid in de buurt van je neus en/of mond. Dit blijken vaak de eerste symptomen van het ontstaan van de koortsuitslag. Deze tinteling, pijnlijke, jeukende of een brandend gevoel kan enkele uren aanhouden. De aangedane huid wordt in die periode ook rood (erytheem) en er ontstaan kleine, ronde pukkeltjes (papels). In deze fase is de infectie besmettelijk, vermijd lichamelijk contact. In fase een is het belangrijk dat triggers worden geblokkeerd en de aangedane huid of lip wordt verzorgd om zodoende de lipconditie te verbeteren. Een droge en beschadigde huid is vatbaarder voor een infectie en uitbreiding van de infectie. In dit stadium kunt u het beste de tinteling, het pijnlijke, jeukende of branderige gevoel bestrijden.

Fase 2 (dag 2-4) Blaasvorming

De rode, ronde pukkeltjes worden een groepje met vocht gevulde blaasjes. Rond de blaasjes is de huid gevoelig, rood en pijnlijk. De huid om de aangedane plek ziet er ontstoken uit. De blaasjes zijn gevuld met vocht en in dat vocht zit het virus dat verantwoordelijk is voor de vorming van de koortsuitslag. De behandeling is erop gericht dat de blaasjesvorming wordt verminderd.

Fase 3 (dag 4-5) Open blaasjes

De blaasjes die gevuld zijn met vocht kunnen openbarsten waardoor er vocht uit kan lopen. In dit vocht zit het besmettelijke virus. Daarom is dit de meest besmettelijke fase van de koortslip.  Het is zeer belangrijk dat de blaasjes intact blijven en indrogen. Dit verkort de herstelperiode. De koortslip is omgeven door een ontstoken huid (rood en opgezet) die goed verzorgd moet worden.

Fase 4 (na 5 dagen) Korstjes/Genezing

De ontstoken plek droogt in en er vormt zich een gelig korstje. Dit korstje breekt gemakkelijk op de beweeglijke huid rond je mond. Hierdoor kunnen er pijnlijke scheurtjes ontstaan die ook kunnen gaan bloeden. In deze fase herstelt het huiddefect zich, waardoor er ook jeuk en/of een brandend gevoel kan optreden. Op dit moment blijft de omvang van de koortslip hetzelfde. De pijn en de verspreiding van het virus nemen af. De koortslip geneest. Het korstje laat los en de huid eronder kan roze, droog en schilferig zijn. Soms is de huid nog iets opgezet. De behandeling is er nu op gericht de korstjes en huid eromheen soepel te houden, dit voorkomt korstbreukjes.

Het herpes simplex virus is besmettelijk in iedere fase. Als een koortslip na 14 dagen nog steeds niet is verdwenen of genezen, raadpleeg dan uw huisarts.

Voor hoogwaardige gezichtsmaskers met goedgekeurd CE-certificaat mondkapjes2020.nl.