Een koortslip is een infectie van de huid op of in de buurt van de lippen. Het gaat gepaard met pijnlijke blaasjes en wordt veroorzaakt door het herpes simplex virus. Het virus bevindt zich in het vocht in de blaasjes die één á twee dagen na het ontstaan van de eerste symptomen ontstaan. De vloeistof uit de blaasjes is besmettelijk en zorgt ervoor dat je anderen kunt besmetten en dat de infectie zich verder uitbreidt. Een koortsuitslag begint meestal met een plekje in de buurt van je lippen en/of neus. Dat plekje jeukt, brandt of doet pijn. Vervolgens ontstaat er een zwelling van de huid op die plaats en wordt de gezwollen en pijnlijke huid rood. Vrij kort daarna ontstaan kleine blaasjes. Na een paar dagen drogen de blaasjes op en ontstaan er korstjes. Na ongeveer een week is de lip weer genezen.

Koortsuitslag is een infectie met onschuldige huiduitslag. Wanneer de uitslag zich op je lip(pen) bevindt, noem je dit ook wel een koortslip (herpes labialis). Soms verschijnt de koortsuitslag op je gezicht, bijvoorbeeld op, rond of in de neus en in enkele gevallen op de kin. De uitslag bestaat uit met vocht gevulde blaasjes. Deze kunnen openbreken en pijnlijk zijn, vervolgens zal er een korst op komen.

Het virus kan via de handen of via seksueel contact ook op de geslachtsdelen komen en daar blaasjes veroorzaken. Omgekeerd kan iemand met blaasjes op de geslachtsdelen (herpes genitalis) het herpesvirus ook via de handen of via seksueel contact op de lippen overbrengen en zo een koortslip veroorzaken.

Als je eenmaal last hebt gekregen van een koortslip of koortsuitslag op andere delen van je lichaam, loop je daarna het risico de uitslag vaker te ontwikkelen en dat gebeurt meestal op dezelfde plaats. Dit komt doordat het virus niet uit het lichaam verdwijnt na de eerste besmetting. Ook al is de koortslip genezen, het virus blijft voortleven in je lichaam. Je raakt het nooit meer kwijt. Het virus wordt minder actief en trekt zich terug in de zenuwcellen van de huid.  Maar het zal van tijd tot tijd weer de kop opsteken.

In Nederland draagt 67% van de bevolking het herpesvirus bij zich. Bij 10 tot 20% leidt dit tot een terugkerende koortslip, dit komt overeen met 1,1 tot 2,3 miljoen mensen.