Onze hedendaagse samenleving wordt steeds meer gedomineerd door digitale apparaten zoals smartphones, laptops, tablets en televisies. Deze apparaten produceren allemaal blauw licht, een type licht dat onze biologische klok kan verstoren en daardoor ons slaapritme kan beïnvloeden. In dit artikel zullen we het effect van blauw licht op onze slaap bespreken en hoe we ons hiertegen kunnen beschermen.

Wat is blauw licht?

Blauw licht is een type straling in het zichtbare spectrum van elektromagnetische golven. Het heeft de kortste golflengte en de hoogste energie ten opzichte van andere kleuren in het spectrum. Blauw licht komt niet alleen voor in natuurlijk daglicht, maar ook in kunstmatige verlichting zoals LED-lampen en schermen van digitale apparaten.

Hoe beïnvloedt blauw licht onze slaap?

De biologische klok in ons brein regelt onze slaap-waakcyclus. Deze klok reageert sterk op de hoeveelheid blootstelling aan natuurlijk daglicht gedurende de dag, waardoor we alert blijven als het helder is en slaperig worden wanneer het donker wordt. Wanneer we 's avonds worden blootgesteld aan kunstmatige verlichting die rijk is aan blauw licht, kan deze blootstelling onze biologische klok verwarren en ervoor zorgen dat we minder snel slaperig worden dan normaal. Nu kun je gerust in de avond op de bank een potje roulette spelen in een Pay N Play ® casino, maar zorg er wel voor dat je ongeveer een uur voor je gaat slapen je telefoon weglegt, zodat je hersenen de stof melatonine kunnen aanmaken en je lekker kunt slapen.

Leg je telefoon weg voor je gaat slapen

Het is van belang om je telefoon weg te leggen voordat je gaat slapen. Het blauwe licht dat door het scherm wordt uitgestraald, verstoort de natuurlijke slaapcyclus en kan het moeilijk maken om in slaap te vallen. Bovendien houden meldingen en notificaties ons brein actief en alert, waardoor het moeilijker wordt om tot rust te komen. Door je telefoon minstens een uur voor het slapengaan weg te leggen, geef je jezelf de kans om te ontspannen, je gedachten tot rust te laten komen en een betere nachtrust te bevorderen. Vind je het lastig om je telefoon weg te leggen, zorg er dan voor dat je deze bijvoorbeeld beneden gaat liggen en je zelf vast naar boven gaat. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om een boek te gaan lezen, zodat je niet in de verleiding komt om toch nog even een keer door Facebook te scrollen.

Tot slot

Dat het gebruik van onze smartphone de laatste jaren steeds verder is toegenomen dat is een ding wat zeker is. Waar we er tot jaren geleden alleen mee belden, zien we dat we er nu letterlijk alles op regelen. Van het sturen van een bericht tot het regelen van onze bankzaken. Omdat kwalitatief goede slaap belangrijk is voor de mens om goed te kunnen functioneren, is het aan te raden om voor het slapen gaan je telefoon weg te leggen, zodat je hoofd tot rust kan komen en je rustig in slaap kunt vallen.