Een mens kan niet zonder slaap, maar gaan we ook met zoveel aandacht en toewijding met onze slaap om? 1 op de 5 Nederlanders slaap slecht, en de kans dat dit aantal hoger ligt, is groot. We voelen ons vaak moe en uitgeblust en hebben stimulansen als koffie, suiker en alcohol nodig om de dag en avond door te komen. Wat kan je doen om de kwaliteit van je slaap te verbeteren, waardoor je in de ochtend uitgerust waker wordt? Wij geven een aantal tips.

De manier waarop je overdag leeft, en dan met name de kwaliteit waarin, zegt alles over de manier waarop je slaapt, en dus in de ochtend wakker wordt. De keuzes die je overdag maakt, hebben een invloed op je nachtrust. Een lichaam dat de hele dag met 120 kilometer per uur in beweging is geweest, kan niet zomaar om elf uur ’s avonds tot rust komen. Een vier seizoenen dekbed  (https://www.yumeko.nl/dekbedden/4-seizoenen-dekbed) ondersteunt zeker bij een optimale nachtrust, maar er is meer nodig. En dat meer zit in hoe je gedurende de dag leeft.

Stoppen, connecten & voelen   

Als je lichaam de hele dag in de vierde versnelling staat en je hoofd bezig is met verleden en toekomst en alles wat je van jezelf moet doen, is het niet raar dat je lichaam op het moment van naar bed gaan niet tot rust kan komen. En je dus vervolgens niet goed slaapt. Moeite hebben met in slaap vallen omdat je een vol hoofd hebt, wordt onder andere veroorzaakt doordat je gedurende dag geen stopmomenten hebt ingebouwd. Even een versnelling lager, connecten met je lichaam, en voelen hoe het met je gaat. Wat voor gedachtes heb je? Waar zit je ademhaling en hoe voelt je lichaam? Neem een paar keer per dag de tijd om te kijken hoe het met je gaat. 

Bouw de dag af

De uren voordat je gaat slapen en voordat je op je heerlijke zachte hoeslaken gaat liggen, hebben een impact op je nachtrust. Observeer deze uren eens en ben kritisch. Wat voor activiteiten doe je, wat voor afleiding zoek je, wat voor gesprekken voer je en wat eet en/of drink je? De uren voordat je gaat slapen, zijn bestemd om je dag af te bouwen. In rust. Vermijd dus activiteiten die inspannend zijn, waar je geëmotioneerd door raakt, zoals Netflix, intensieve gesprekken en etens- en drankwaren die het lichaam stimuleren, zoals suiker, koffie en alcohol. Hoe rustiger je avond, hoe meer kans het lichaam krijgt om te ontspannen en zich voor te bereiden op de nacht.

Gedachtes komen en gaan

Veel van onze energie wordt verbruikt doordat we te veel aandacht schenken aan gedachtes. We brengen veel tijd door in ons hoofd en zijn vrijwel nooit in het moment zelf. Dit is vermoeiend, ook voor het lichaam. Doordat we zelden echt aanwezig zijn, liggen we ’s avonds in bed te malen over wat er die dag allemaal gebeurd is of wat er anders had moeten gebeuren. Kortom, we nemen de hele dag mee naar bed. Richt je aandacht wat meer op wat je nu aan het doen bent. Rond het af, en ga naar het volgende. Echt aanwezig zijn, voorkomt herkauwen, malen, tobben en zorgen. En dat draagt weer bij aan een rustgevende nacht.

Zorg dat je een ritme hebt

Slapen hoort bij het leven en mag net als andere zaken hoog op je agenda staan. Je wordt moe en duf als je telkens op een ander moment gaat slappen en in het weekend langer uitslaapt. Een vast ritme helpt. Als oefening: ga een keer een week lang op hetzelfde tijdstip naar bed, ook al ben je nog niet moe, in ieder geval voor middernacht.  Sta vervolgens op hetzelfde tijdstip op, ook in het weekend.