Te lui, te moe, of door gemak, veel vrouwen slapen met oorbellen in. Toch kun je ze maar beter uithalen en op je nachtkastje leggen voordat je je ogen dicht doet. Er zitten namelijk een aantal nadelen aan het slapen met oorbellen in. En sommige hebben te maken met je gezondheid. We geven je vijf redenen om tóch liever die oorbellen uit te doen voor het slapen.

Er is echter één uitzondering. Als je nieuwe oorbelgaatjes hebt laten schieten, moet je juist wel met oorbellen in slapen. Anders groeien de gaatjes veel te snel dicht. Het is nog een open wondje en net geschoten gaatjes hebben minimaal zes weken nodig om te genezen met de oorbel in het gaatje.

Redenen om liever niet met oorbellen in te slapen:

  1. Je oorlel kan splijten

Draag jij zware hangoorbellen? Door het gewicht van de oorbel rekt je oorlel steeds verder uit. Door ’s nachts in je bed te bewegen met je hoofd, kan dit leiden tot een gespleten oorlel. Je kunt er zelfs mee blijven haken aan je kussen, laken of je eigen haar. Het kan ook gebeuren dat wanneer je een knopje draagt, deze oorbel in het gaatje wordt gedrukt.

  1. Je nachtrust is beter zonder oorbellen

Je komt in minder diepe slaap wanneer je met oorbellen in slaapt, dat is uit onderzoek gebleken. Je hoofd en oren liggen namelijk niet optimaal op je kussen door de oorbellen. Daarnaast kunnen je oorbellen zorgen voor hoofdpijn omdat de harde onderdelen tegen je huid aandrukken. Dus slaap jij onrustig? Doe vooral die oorbellen uit. Je zult snel verschil merken.

  1. Voorkom irritaties en ontstekingen

Je oorlel is een kwetsbaar, dun stuk huid. Als je oorbellen te lang achter elkaar draagt, kunnen bacteriën zich ophopen in de gaatjes. Laat daarom de gaatjes af en toe luchten, het liefst in de nacht. Maak je oren na het dragen van oorbellen schoon met warm water. Dat kan irritaties en ontstekingen voorkomen.

  1. Je oorbellen gaan langer mee

Omdat je tijdens je slaap veel draait en beweegt, kunnen je oorbellen beschadigen. Vaak verlies je tijdens het slapen met oorbellen steentjes, diamanten en edelstenen. Of de oorbel vervormt. Zonde! Ook zal het niet de eerste keer zijn dat je tijdens het slapen de achterkant, de sluiting, van de oorbel verliest. En die vind je niet snel meer terug. Je behoudt je oorbellen dus langer door ze voor het slapen uit te doen. Ze blijven daarmee langer mooi, door het schuren langs het kussensloop slijten ze namelijk veel sneller en worden de sieraden dof.

  1. Je verslijt je lakens minder snel

Net als dat je oorbellen en oorlellen kapot kunnen gaan door te blijven haken aan het beddengoed, hebben je lakens ook wat te verduren als je er met je oorbel achter blijft hangen. De achterkant van de oorbellen is vaak best scherp, dit kan kleine gaatjes in je lakens en kussenslopen veroorzaken. En die kleine gaatjes kunnen door het wassen weer groter worden. Het is zonde als je mooie lakens worden verpest door het dragen van oorbellen.

Vergeet jij vanavond niet je oorbellen uit te doen? Maak het onderdeel van je avondritueel en leg ze gewoon naast je op je nachtkastje. Zo kun je het nooit meer vergeten.