Er zijn zoveel supplementen op de markt, dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Welke supplementen zijn nu écht het best voor je gezondheid? En welke zijn het meest effectief? Wie gezond leeft, fit is en een gevarieerde voeding tot zich neemt, heeft in principe geen supplementen nodig. In ons dagelijkse drukke leven blijft het echter soms lastig er een gezonde en gevarieerde voeding op na te houden. Dan heeft je lichaam baat bij een extra dosis vitaminen of mineralen.

Voedingssupplementen dienen altijd als aanvulling op een gezonde voeding. Maar welke kies je dan het best? We zetten ze voor je op een rijtje.

Vitamine D

Vitamine D helpt bij het sterk houden van botten en tanden, we hebben het nodig om calcium uit onze voeding te kunnen halen. Ook heeft het invloed op de werking van onze spier- en hersenfuncties en draagt het bij aan de aanmaak van cellen en weefsels. Onder invloed van zonlicht maakt ons lichaam zelf vitamine D aan in de huid. De zonkracht moet hiervoor minstens 3 zijn. In Nederland is het zonlicht gedurende een groot deel van het jaar (herfst, winter, voorjaar) te zwak om vitamine D mee aan te maken. Daarom is het verstandig extra vitamine D in te nemen in de vorm van supplementen. Mensen met een getinte huidskleur en oudere mensen hebben meer kans op een vitamine D tekort. Dit kan vervelende klachten geven, zoals zwakke botten, spier- en gewrichtspijn, depressie, tand- en tandvleesproblemen en een energietekort. Ook is vitamine D onmisbaar voor de aanmaak van het gelukshormoon serotonine. Je vindt vitamine D in voedingsmiddelen zoals vette vis, roomboter, sommige paddenstoelen en eieren. Hier vind je meer informatie over vitamine D.

Vitamine B12

Vitamine B12 is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen. Deze bloedcellen vervoeren het zuurstof in je bloed en zorgen voor een optimaal energieniveau. Vitamine B12 is ook onmisbaar voor een goede werking van het zenuw- en maag/darmstelsel. Je vindt vitamine B12 alleen in dierlijke producten, zoals zuivelproducten, vlees, vis, eieren en melk. Vooral voor vegetariërs, veganisten en mensen met een eenzijdig dieet is het belangrijk vitamine B12 supplementen in te nemen. Een tekort aan vitamine B12 merk je bijvoorbeeld aan klachten als hartkloppingen, moeheid, tintelingen in de vingers en tenen, duizeligheid, geheugenverlies, spierzwakte in de benen en coördinatiestoornissen.

Omega 3

Omega 3-vetzuren zijn onverzadigde vetzuren die beschermen tegen hart- en vaatziekten en zorgen voor een juiste bloeddruk. Het is belangrijk voor de ontwikkeling van hersenen en het gezichtsvermogen van kinderen. Je vindt omega 3 van nature in groene bladgroenten, koolsoorten, vis, schaal- en schelpdieren, lijnzaadolie, koolzaadolie, walnoten en sojaolie. Een tekort aan omega 3 kun je herkennen aan dorst, veel plassen, huidproblemen, minder scherp zien, zwakke spieren en ontstekingen. Ook psychische problemen kunnen optreden zoals vergeetachtigheid, concentratieproblemen en stemmingswisselingen. Een tekort kan optreden door een eenzijdig dieet of een tekort aan inname van de juiste voedingsstoffen. Omega 3 supplementen kunnen je hierin ondersteuning bieden.

Vitamine C

Eén van de bekendste vitaminen: vitamine C. Het is een antioxidant die betrokken is bij de opname van ijzer, de instandhouding van je immuunsysteem en de vorming van bindweefsel. Het is een onmisbare vitamine voor je lichaam en beschermt je lichaamscellen tegen schade van buitenaf. Je vindt vitamine C in verschillende groenten en fruit, zoals aardappelen, bessen, aardbeien, citrusvruchten en kiwi’s. Als je te weinig groente en fruit eet, kan een vitamine C tekort ontstaan. Met name ouderen, rokers en mensen die veel stress ervaren, hebben een vergrote kans op een vitamine C tekort. Je kunt dan last krijgen van vertraagde wondgenezing, inwendige bloedingen, verminderde weerstand en tandvleesbloedingen.

Fitter, energieker en gezonder

Het gebruik van voedingssupplementen is in geen enkel geval een vervanging van een gezonde leefstijl en gevarieerde voeding. Als je voldoende verschillende voedingsstoffen binnen krijgt via je voeding, je gevarieerd eet en voldoende lichaamsbeweging krijgt, heb je niet altijd een aanvulling hierop nodig. Wel is het raadzaam om extra vitamines en mineralen in te nemen om je fitter, energieker en gezonder te voelen. Ook vegetariërs, veganisten, zwangere vrouwen, jonge kinderen en ouderen kunnen baat hebben bij het innemen van extra voedingssupplementen.