Wist je dat een kantoorbaan van invloed kan zijn op je gezondheid? Denk aan te weinig lichaamsbeweging, ongezond eten en een verkeerde lichaamshouding. Maar niet getreurd. Met deze tips voor het instellen van je bureaustoel en een aantal oefeningen, kom jij je zittende werkdag een stuk gezonder door.

Je brengt je dag op kantoor gemiddeld 7 tot 8 uur zittend door. Daarom is het belangrijk om te letten op je houding. Zorg ervoor dat je stoel, scherm en bureau juist zijn ingesteld voor jouw lichaam.

Stel je bureaustoel goed in

Het is belangrijk dat je goed achter je bureau zit. Daarmee ontlast je je rug. Uiteraard is een goede bureaustoel daarbij van belang. Maar je houding én het instellen van je bureaustoel zijn minstens zo belangrijk. Waar let je dan precies op? Kijk allereerst naar je stoelhoogte. Ga naast je bureaustoel staan en stel de zitting zo in dat deze vlak onder je knieschijf komt. Daarmee zorg je ervoor dat wanneer je gaat zitten de hoek tussen het boven- en onderbeen 90 graden is. Plaats een vuist tussen de zitting en je knieholte. Dit is de juiste afstand voor een goede doorbloeding. Schuif de zitting van de ergonomische bureaustoel naar voren of naar achteren om deze afstand in te stellen.

De juiste zithouding

Wanneer je zit, staan je voeten plat op de grond, recht onder je. Plaats ze dus niet op de stoelpoten of ga niet met je benen over elkaar zitten. Zit met je billen iets naar achteren en je buik naar voren tot aan de rand van het bureau. Je armen rusten nu automatisch op het bureau of de armsteunen van je bureaustoel. Laat ze losjes liggen, zodat je je schouders niet optrekt. Probeer het eens, je voelt direct dat je je lichaam minder belast. En ook al moet je nadenken over je houding, het zit comfortabel!

Kantoorbillen voorkomen

Een zittende houding is niet stimulerend voor je bilspieren. Is een kantoorbaan dan funest voor je billen? Nee zeker niet, je kunt er namelijk wat aan doen. Naast af en toe een wandeling door de kantoortuin te maken of koffie te halen voor je collega’s, kun je een aantal specifieke oefeningen doen om je bilspieren te trainen en zere ‘kantoorbillen’ te voorkomen.

  1. Neem de trap

Kies voor de trap in plaats van de lift. Neem het liefst twee treden tegelijk om je billen echt te trainen. Bovendien werk je hiermee gelijk aan je conditie!  

  1. Billen knijpen

Knijp regelmatig je billen samen en houd ze zo actief. Dit kan gewoon tijdens het wegwerken van je mail. Multitasken!

  1. Knieën tegen elkaar

Pak een boek en steek die tussen je knieën. Druk je knieën zo’n 30 seconden zo hard mogelijk tegen elkaar. Herhaal dit 20 keer. Gegarandeerd dat je hier de volgende dag spierpijn van hebt. Ook deze oefening kan gewoon achter je bureau.  

  1. Met je rug tegen de muur

Zoek een muur op waar je met je rug tegenaan kunt leunen. Mocht je hakken dragen, trek ze voor deze oefening uit. Zak vervolgens tegen de muur door je knieën, zodat je bovenbenen parallel met de grond zijn en houd je rug recht tegen de muur gedrukt. Houd deze houding zo’n 30 to 60 seconden vast. Herhaal dit 3 keer.

Misschien wat ongemakkelijk in het begin. Maar vraag of je collega’s mee doen en je maakt er gelijk een teambuilding momentje van.