De polissen van de zorgverzekering zijn inmiddels bekend. Jaarlijks kun je aan het einde van het jaar overstappen van zorgverzekering. Je doet er daarom goed aan eens na te denken welke zorgkosten je volgend jaar verwacht. Wellicht heb je bijvoorbeeld fysiotherapie nodig. Het kan je een hoop kosten besparen als je je daar aanvullend voor laat verzekeren. Verdiep je dus goed in de zorgverzekering van aankomend jaar. Dat loont!

Op jaarbasis kan de juiste zorgverzekering veel geld schelen. De dekking van het basispakket is voor iedereen in Nederland hetzelfde, dat is door de overheid vastgesteld. Zorg dat je goed zicht hebt op de voorwaarden en vergoedingen. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en weet je wat je kunt verwachten van de basisverzekering en een eventueel aanvullende verzekering.

Vergoeding fysiotherapie 2022

Er zijn veel verschillende zorgverzekeraars. Wil je graag weten welke het best bij jou past? Dan kun je de aanbieders van een zorgverzekering vergelijken. Je vergelijkt zorgverzekeringen op prijs én inhoud en kiest vervolgens de beste zorgverzekering die bij je past. Per 1 januari 2022 blijft de hoogte van het eigen risico € 385,-. In bijna alle gevallen krijg je geen vergoeding voor fysiotherapie vanuit de basisverzekering. Behalve als je een aandoening hebt die op de lijst staat met chronische aandoeningen van de overheid. Kom je hiervoor niet in aanmerking? Dan is een aanvullende verzekering nodig om vergoedingen te ontvangen voor fysiotherapie in 2022.

Gemiddelde kosten fysiotherapie

Als je nog nooit bij een fysiotherapeut bent geweest, heb je geen idee hoeveel een behandeling kost. Er zijn geen vaste prijzen voor een fysiotherapiebehandeling. Elke fysiotherapeut rekent andere prijzen. Gemiddeld ben je tussen de € 35,- en € 45,- kwijt voor een reguliere behandeling. Kinderfysiotherapie of manuele therapie is vaak wat duurder. Hoe meer behandelingen je nodig hebt, des te hoger de kosten voor fysiotherapie kunnen oplopen. Kies er daarom voor je zorgverzekering 2022 uit te breiden met een aanvullende verzekering. Je krijgt dan een gedeelte of complete vergoeding voor je zorgkosten van de verzekeraar. Kijk ook altijd eerst of je zorgbehandelaar is gecontracteerd. In 2022 ontvang je een volledig fysiotherapie vergoeding alleen bij aangesloten zorgaanbieders.

Fysiotherapie na corona

Ben je herstellende van een coronabesmetting en heb je aanhoudende klachten of beperkingen? Dan kom je tot 1 augustus 2022 in aanmerking voor bepaalde behandelingen die het herstel verbeteren. Zo kun je bijvoorbeeld gebruik maken van maximaal 50 behandelingen fysiotherapie. Maar ook oefentherapie, ergotherapie, diëtetiek en logopedie kun je inzetten om het herstel na corona te verbeteren. Deze herstelzorg wordt onder bepaalde voorwaarden vergoed uit het basispakket. Een belangrijke voorwaarde om hiervan gebruik te maken, is dat je meedoet aan onderzoek naar het effect van de herstelzorg. Daarnaast heb je een verwijzing van de huisarts of medisch specialist nodig die vaststelt dat je deze zorg nodig hebt als herstelzorg na COVID-19.