Wanneer je knie klachten hebt kan het lastig zijn om voldoende aan fysieke beweging te doen. Onzekerheid met betrekking tot de soort sport die je kunt doen en enige angst wanneer het gaat om het daadwerkelijke uitvoeren van sporten is niets meer dan normaal. En toch blijft dit natuurlijk ontzettend belangrijk. We zetten dan ook een aantal gezonde sporten voor je op een rijtje die je gewoon kunt doen wanneer je slechte knieën hebt.

1. Fietsen

Je knieën moeten normaal flinke klappen opvangen. Beeld jezelf maar eens in dat je een aantal minuten op een trampoline aan het springen bent; alle schokken van de sprongen worden opgevangen door de knieën. En hoewel trampoline springen hartstikke leuk is, is het misschien niet de beste vorm van lichaamsbeweging wanneer je last van je knieën hebt. Kies daarom liever voor sporten die je knieën wat minder belasten: zoals fietsen bijvoorbeeld. Er is tijdens het fietsen bijna geen sprake van een schok moment in je knie en dit maakt het een stuk minder belastend. Daarnaast train je met fietsen je bovenbeenspieren en houdt je het gewricht lekker soepel: een ideale manier om in beweging te blijven dus!

2. Tennissen

Hoewel tennis in sommige gevallen een twijfelgevalletje kan zijn, is deze sport zeker mogelijk met slechte knieën. De belasting is namelijk helemaal afhankelijk van het materiaal dat je gebruikt en het niveau waar je op speelt. Zorg er ten eerste altijd voor dat je de juiste schoenen draagt. Er zijn speciale tennisschoenen heren en dames beschikbaar die alle mogelijke dreunen goed opvangen en ervoor zorgen dat de belasting zo goed mogelijk over het lichaam verdeeld wordt. Pas vervolgens het niveau waarop je speelt aan op de mogelijkheden die je knieën je op dit moment geven. Speel je op hoog niveau? Doe het dan even wat rustiger aan totdat je knieën weer wat genezen zijn.

3. Zwemmen

Zwemmen is ontzettend gezond voor het hele lichaam en zorgt voor weinig tot geen belasting. Je lichaam kan langzaam en gecontroleerd bewegen en er is geen sprake van schokken in het water. Pas met slechte knieën natuurlijk wel op dat je niet teveel kracht zet en mijdt specifieke technieken zoals bijvoorbeeld de schoolslag; deze kunnen toch wat klachten geven gezien je knie flink moet draaien.

4. Wandelen of joggen

Hoewel hardlopen voor redelijk wat schokken in je knieën zorgt is wandelen of joggen zeker aan te raden. Probeer oneffen of heuvelachtig terrein wat te vermijden omdat dit meer belasting voor je knieën geeft, en houdt het tempo lekker laag. Luister vooral goed naar je lichaam!