Mobiliteit is goed voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid. Zo ook voor ouderen. Echter, naarmate mensen ouder worden, neemt hun mobiliteit af. Veel ouderen krijgen bijvoorbeeld steeds meer moeite met lopen, tillen, opstaan en bukken. Mobiliteitsbeperkingen kunnen bij ouderen ervoor zorgen dat sociale contacten verminderen en de kans op eenzaamheid wordt vergroot. Gelukkig zijn er een aantal hulpmiddelen die ondersteuning bieden in de dagelijkse bezigheden.

Ouderen kunnen door een beperkte mobiliteit het gevoel krijgen minder zelfstandig te worden en de bewegingsvrijheid te verliezen. Door hulpmiddelen in te zetten, kan dit worden voorkomen.

Oorzaak mobiliteitsproblemen

Klachten en aandoeningen aan het bewegingsapparaat liggen vaak ten grondslag aan mobiliteitsbeperkingen. Het bewegingsapparaat bestaat uit de botten, spieren en pezen die ervoor zorgen dat je kunt bewegen. Ernstige rugklachten, gewrichtsslijtage (artrose) en gewrichtsontsteking (reuma) kunnen ervoor zorgen dat de bewegingsvrijheid wordt beperkt. Deze aandoeningen komen veel voor onder ouderen. Daarnaast kunnen astma/COPD en beroertes mobiliteitsbeperkingen tot gevolg hebben. Maar ook een eerder valincident kan blijvende klachten geven.

Hulpmiddelen

Er zijn een aantal hulpmiddelen die helpen om beter te functioneren. Ouderen met mobiliteitsbeperkingen maken vaak gebruik van deze hulpmiddelen. Denk hierbij aan een rollator. Dit is één van de meest eenvoudige, maar ook meest doeltreffende methode om ouderen weer mobiel te krijgen. Het geeft een betere balans waardoor ouderen weer langere wandelingen durven te maken en zich gemakkelijker door het huis kunnen bewegen. Daarnaast kan een douchekruk dé uitkomst bieden om het zelfstandig douchen gemakkelijker te maken. Ouderen kunnen daarmee veilig zittend douchen. Dit biedt vooral een uitkomst aan mensen die hun benen verminderd kunnen belasten of mensen met evenwichtsproblemen.

Tips mobiliteit verbeteren

Naast de aanschaf van hulpmiddelen, zijn er nog een aantal andere tips om de mobiliteit bij ouderen te verbeteren:

  • Meer beweging in de dagelijkse bezigheden
    Creëer nieuwe gewoontes om meer beweging in de dagelijkse bezigheden te krijgen. Door beweging te stimuleren, voorkom je stijfheid van de spieren. Gebruik bijvoorbeeld niet de afstandsbediening voor de tv, maar sta op om naar een andere zender te zappen. Ouderen waren dit vroeger ook gewend. Of wekelijks koffiedrinken bij de buurvrouw? Wandel voortaan samen door het park en neem de thermoskan mee. Zo wordt er toch meer bewogen. 
  • Aanmelden activiteitenclub
    Er zijn genoeg plekken waar sport en activiteitenprogramma’s speciaal voor senioren worden aangeboden om in beweging te blijven. Ook goed voor de sociale contacten.
  • Houd de regie in eigen hand

Vaak nemen naasten zorgtaken uit handen om hun dierbaren te ontlasten. Toch is het goed om zelf dingen te blijven ondernemen. Ook al kun je niet alles zelf, ga bijvoorbeeld mee met je dochter als zij boodschappen voor je doet. Zo ben je er ook even uit.