Helaas is pijn aan de spieren en gewrichten niet altijd te voorkomen. In sommige gevallen is er geen sprake van een ‘eenvoudige’ overbelasting, maar van langdurig verkeerd gebruik, waardoor gewrichten verkeerd afslijten of spieren uitrekken. Is de pijn aan spieren of gewrichten wel verklaarbaar, maar niet binnen een week over? Bezoek dan de huisarts. Die kan de spieren testen en de gewrichten controleren met behulp van een röntgenfoto. Vervolgens kan een kuur volgen in de vorm van medicijnen of speciale oefeningen.

Overbelasting van de spieren en gewrichten is voor een groot deel te voorkomen door goed op te letten en het lichaam te gebruiken op de manier waarvoor het bedoeld is. Vermijd overbelasting, bijvoorbeeld door te veel en te intensief te sporten als je weinig gewend bent.Wie veel zittend werkt, zorgt voor een goede, ergonomisch verantwoorde werkplek. Let daarnaast op hoe je dingen optilt: til zware dingen niet zelf of alleen en probeer verder – waar mogelijk – aan te voelen of je even beter vanuit je knieën of vanuit je rug kunt tillen.  

Wees erg zuinig op je spieren en gewrichten; ernstige schade verdwijnt niet altijd meer vanzelf en ook behandelingen kunnen maar tot op zekere hoogte iets voor je doen.