Wil je graag thuis je spiermassa vergroten? Misschien heb je niet altijd zin, tijd of geld om naar de sportschool te gaan. Met een aantal attributen kun je thuis ook prima aan de slag om spiermassa op te bouwen. Wat heb je precies nodig om het maximale uit je training thuis te halen? Je leest het hier.

Spiermassa kweken zonder sportschool

Een uitdaging bij het thuis trainen om spiermassa op te bouwen, is het gebrek aan materiaal en ruimte. Je wilt materiaal vinden welke zo min mogelijk ruimte in beslag neemt, maar waar je wel zo breed mogelijk mee kunt trainen. Het beste kun je daarvoor dumbbells gebruiken. Daarmee kun je alle kanten op wat betreft training en ze zijn gemakkelijk op te bergen. Het materiaal moet in elk geval voldoen aan:

  • Alle spiergroepen moeten ermee getraind kunnen worden.
  • Het moet veilig zijn.
  • Er moeten per spiergroep minimaal één maar liefst drie of meer oefeningen mee gedaan kunnen worden.
  • Er moet voldoende weerstand geboden worden.
  • Het moet weinig ruimte in beslag nemen.

Veel oefeningen kun je gewoon met lichaamsgewicht uitvoeren. Maar wil je zwaarder gaan trainen? Dan ontkom je er niet aan om enkele dumbbells en losse schijven aan te schaffen. Gelukkig hoeven deze niet veel plek in te nemen. Kijk eens bij Fitnessdelivery voor een passende set bij jou thuis en ga binnenkort lekker aan de slag.

Aan de slag met kleine spiergroepen

Hoe kleiner de spiergroep, des te gemakkelijker je deze thuis kunt trainen. Over het algemeen geldt: hoe groter de spiergroep is, des te meer weerstand ze nodig hebben. Voor het trainen van grote spiergroepen heb je dus voldoende gewicht aan schijven nodig en materiaal waarmee je deze kunt gebruiken. Tot een bepaalde mate kun je deze spiergroepen thuis nog trainen, maar wil je ze verder laten groeien? Dan kun je na een tijd toch het best de sportschool opzoeken. Ga dus thuis vooral aan de slag met kleine spiergroepen, deze vind je vooral in je bovenlichaam. Je biceps, triceps, hamstrings, kuiten, buikspieren en schouders kun je dus heel goed thuis trainen. Voor de bovenbenen en bilspieren heb je wat zwaarder materiaal nodig. Als je daar de ruimte voor hebt, kun je deze ook heel goed thuis trainen.

Wat heb je minimaal thuis nodig?

We geven je een aantal tips wat je minimaal nodig hebt voor het thuis sporten. Het is aan te raden dit aan te schaffen voor een goede spieropbouw thuis.

  • Een halterbank waar je stevig op kunt zitten of liggen als je gewicht in je handen hebt.
  • Dumbbells en schijven van 2,5 kg, 5 kg en 10 kg. Dit is voor het begin voldoende.
  • Een gebogen halterstang (EZ-stang), deze is korter dan de normale halsterstang. Je kunt hier vrijwel alle oefeningen mee doen die je ook met de normale halterstang doet, echter neemt de gebogen halterstang minder ruimte in beslag.
  • Een schroefsysteem voor de veiligheid bij het gebruik van schijven en een halterstang. Je kunt hiermee de schijven vastzetten zodat je veilig kunt trainen.

Als je wat meer ruimte hebt thuis, kun je nog een squatrek aanschaffen. Hiermee kun je zwaar en veilig je benen trainen of bankdrukken. Dit neemt echter wel behoorlijk wat ruimte in beslag. Je kunt hier tevens de schijven gewicht op hangen. Verder kun je extra dumbbells aanschaffen, zodat je met de oefeningen het gewicht steeds een beetje kunt verhogen voor maximale spiergroei.