Gezondheid gaat veel verder dan je dagelijkse portie groente en fruit. Er zijn eindeloos veel manieren om je gezondheid écht op nummer 1 te zetten. Wist je bijvoorbeeld dat zelfs goede schoenen belangrijk zijn voor je algehele lichamelijke gezondheid?

Wat zijn ‘goede schoenen’?

In dit artikel gaan we dieper in op de voordelen en noodzaak van goede schoenen. Maar wat verstaan we precies onder ‘goede schoenen’? Een aantal kenmerken zijn: goede ondersteuning, een ergonomisch ontwerp, dempende zool, comfortabel voetbed, stevige hiel, voldoende ruimte voor de tenen en de mogelijkheid om de schoenen zelf strakker en losser te maken (bij voorkeur met veters). Er zijn speciale gezondheidsschoenen verkrijgbaar, maar ook voldoende trendy schoenen die aan deze eisen voldoen. Kijk voor stijlvolle en modieuze schoenmode maar eens op de website van Omoda.

Lichamelijke klachten voorkomen

Erg veel mensen hebben voet-, knie-, heup- of bekkenklachten die voorkomen kunnen worden met de juiste schoenen. Vaak wordt vergeten hoeveel invloed schoenen hebben op de rest van je lichaam. Als jouw voet een krampachtige houding aanneemt, kan dat al gauw klachten veroorzaken bij allerlei spieren en/of gewrichten. In plaats van te grijpen naar steunzolen, is het effectiever om eerst jouw schoenen onder de loep te nemen. Komen deze overeen met de bovenstaande kenmerken van een ‘goede schoen’?

Schoenen als schokdempers

Als je op schoenen met een hele dunne zool loopt, moeten jouw spieren en gewrichten alle schokken opvangen. Op lange termijn kan dit veel lichamelijke klachten veroorzaken of verergeren. Kies daarom altijd voor schoenen met demping in de zolen en een goed voetbed. Niet alleen als je een marathon gaat rennen, maar ook voor je dagelijkse bezigheden.

Betere lichaamshouding

Goede schoenen zorgen er ook voor dat je rechtop kunt staan en zo gemakkelijk een betere lichaamshouding aanneemt. Rechtop staan is niet alleen goed voor spieren en gewrichten, maar ook beter voor je organen. Je kunt dieper inademen en de maag krijgt meer ruimte.

Goede bloedcirculatie en vochtdoorstroming

Hoge hakken met een puntige neus zijn prachtig voor een feestje, maar niet geschikt om hele dagen op te lopen. Te strakke schoenen belemmeren de spieren en gewrichten in de voeten. Daarnaast is het slecht voor de bloedcirculatie en vochtdoorstroming. Bij goede schoenen met een ergonomische pasvorm heb je geen last van deze problemen.

Geen drukpunten en irritaties

Schoenen die gemaakt zijn conform de anatomie van de voet, hebben geen harde randen, voelbare stiksels of drukpunten. Hierdoor ontstaan er veel minder snel blaren en verklein je de kans op vervelende ontstekingen.