Veel mensen houden wel van een glaasje op z’n tijd. Het helpt ons om te ontspannen na een stressvolle dag of week, en we hebben het idee dat sociale ontmoetingen gezelliger worden door alcoholgebruik. Blijft het alcoholgebruik incidenteel en onder controle, dan hoeft er weinig aan de hand te zijn. Maar op het moment dat je dagelijks actief verlangt naar alcohol en er ook aan toegeeft, kunnen we spreken van alcoholisme. En dat is niets om mee te lachen, want de negatieve gevolgen van alcoholisme kunnen aanzienlijk zijn. Vermoed je dat jij leidt aan een alcoholverslaving? Bezoek dan de website van Trubendorffer voor verslavingshulp.

Fysieke gevolgen

Overmatig alcoholgebruik kan voor ernstige fysieke klachten zorgen. Het eerste orgaan wat aangedaan wordt door een alcoholverslaving, is de lever. Alcohol kan voor leverschade of levercirrose zorgen. Maar ook de hersenen kunnen aangedaan worden door overmatig alcoholgebruik. Het kan leiden tot afnemende verstandelijke vaardigheden en geheugenverlies en in het uiterste geval de hersenaandoening Korsakov. Op psychisch gebied kan alcoholisme leiden tot depressiviteit en passiviteit, hoewel dat natuurlijk een vicieuze cirkel is: depressiviteit kan leiden tot overmatig alcoholgebruik, en overmatig alcoholgebruik weer tot depressiviteit.

Sociale gevolgen

Naast dat overmatig alcoholgebruik je lichaam sloopt, heeft het in veel gevallen ook negatieve sociale gevolgen. Relaties kunnen onder druk komen te staan als gevolg van alcoholisme. Dat komt onder andere omdat iemand die onder de invloed van drank is niet instaat voor zijn gedrag. Er kan sprake zijn van agressiviteit of onverantwoordelijk en impulsief gedrag. Ook is de drang om te drinken vaak hoger dan de bereidheid om relaties te redden door het drinkgedrag te verminderen. Zo komt een langdurig alcoholverslaafde op den duur alleen te staan.

Financiële gevolgen

Alcoholisme brengt in veel gevallen ook financiële malheur met zich mee. Ten eerste is het natuurlijk zo dat het een dure gewoonte is om veel alcohol te consumeren. Er zit accijns op alcohol, waardoor drank duur is in de aanschaf. Zo kan overmatig drankgebruik vele honderden euro’s per maand kosten. Daarnaast is het zo dat alcoholisme een werkend leven in de weg kan staan. Als men niet meer in staat is te functioneren, kan dat tot ontslag leiden. Dat kan er een situatie ontstaan waarin er weinig inkomsten zijn, maar de uitgaven door alcoholverslaving wel hoog blijven. Het betalen van de vaste lasten kan dan op een gegeven moment een probleem worden, waardoor zelfs dakloosheid dreigt.

We herhalen het daarom nog maar eens: alcoholisme is niets om mee te lachen. Veel drinken is niet stoer en ook niet normaal. In het belang van je lichaam en geest, sociale contacten en je loopbaanperspectieven en financiën is het vermijden van een alcoholverslaving cruciaal.