Door creatief bezig te zijn kom je in een flow waardoor je minder gaat denken en piekeren over andere zaken die spelen. Je bent alleen nog maar bezig met jouw creatieve taak waardoor je negatieve gedachten even helemaal los kunt laten. Van creatieve bezigheden is bekend dat het stress en angst vermindert, goed voor de hersenen is en de stemming verbetert. Hierdoor hebben creatieve bezigheden een positief effect op een depressie.

Vermindering van angsten en stress

Laten we vooropstellen dat de invloed van creatieve bezigheden een positief effect heeft op jouw stemming, maar niet direct helpt bij het verslaan van een depressieve periode. Afhankelijk van de vorm van jouw depressie zijn er verschillende behandelingen mogelijk, zoals therapie, medicatie zoals Citalopram of een vorm van beiden. Gelukkig zijn er ook wat dingen die je zelf kunt doen om je beter te voelen. Zo helpt een regelmatig slaappatroon met een gezond dag- en nachtritme en doet het je goed om een regelmatig eetpatroon aan te houden.  Ook creatieve bezigheden helpen je om meer rust en ontspanning in jezelf te vinden.

Contact met andere mensen

Je kunt heel goed alleen creatief bezig zijn, maar het is nog veel leuker om jouw kunst, muziek of proza met anderen te delen. Misschien heb je een nieuw recept verzonnen dat je graag met vrienden of familie deelt, of heb je een prachtige illustratie gemaakt op jouw tekentablet. Door de resultaten te delen met anderen zoek je het sociale contact op, en sociale contacten doen wonderen voro je mentale welzijn. Je zou ook kunnen overwegen om je aan te sluiten bij een groepje mensen met dezelfde interesses, zodat je bijvoorbeeld tijdens een wekelijkse workshop gezellig met anderen gaat knutselen, verven of schrijven.

In de flow

Flow is een mentale toestand waarin je terecht kunt komen tijdens jouw creatieve bezigheden. Tijdens de flow voel jij je gefocust en kun je urenlang productief aan het werk. Alles gaat goed, je verliest het besef van tijd en je hoofd is heerlijk leeg. Tijdens de flow ga je volkomen op in datgene waar je mee bezig bent. Voorkom afleiding, zet een muziekje op of maak je eigen muziek en laat je meevoeren in het moment. Als je voordat je aan de slag gaat twijfels hebt kun je deze loslaten. Er is geen goed of fout, iedereen kan iets creëren, dus ga er gewoon eens voor en hopelijk voel jij je beter na jouw creatieve moment.

Voorkom deze valkuilen

Om te genieten van jouw creatieve bezigheden is het belangrijk om niet te kritisch te zijn op jezelf. Bedenk dat perfectie niet bestaat, en dat het niet zozeer gaat om WAT je maakt maar DAT je wat maakt. Zorg er voor dat jouw creatieve momentje geen verplichting wordt maar dat je aan de slag gaat wanneer jij er zin in hebt en op jouw voorwaarden. Dit kan in een groepje zijn, maar ook alleen. Met jezelf kun je wel afspreken dat je bijvoorbeeld een ochtend, middag of avond per week vrijmaakt voor een creatieve activiteit.