Kamerplanten zijn een trend. Helemaal nieuw is dit niet, want kamerplanten waren er natuurlijk altijd al. Toch is er iets veranderd aan de manier waarop ze in het interieur een rol spelen en ook de hoeveelheid planten is van belang om je huis er optimaal mee aan te kleden.

Mensen lijken zich veel meer bewust van de rol van frisse groene kamerplanten in een woning. Zelfs wanneer je deze te koop aanbiedt blijken kamerplanten het goed te doen. Kamerplanten helpen je huis sneller te verkopen, omdat een huis er gewoonweg stijlvoller uitziet en planten voelen als een warm welkom. Mits ze er natuurlijk goed verzorgd uitzien. Maar er is meer, want planten geven niet alleen sfeer, ze zijn gewoonweg goed voor onze gezondheid. We zetten vier grote gezondheidsvoordelen voor je op een rij. 

Zuivere lucht

Planten zorgen namelijk voor een flinke portie gezonde lucht in ons huis. Ze zetten als het ware slechte stoffen zoals formaldehyde om in zuivere lucht. Dat kan hoofdpijn en andere klachten voorkomen. Het gevolg daarvan is dat je je goed voelt en je beter kunt concentreren.

Zet niet alleen planten in je huiskamer, maar bijvoorbeeld ook in je slaapkamer. Door de luchtzuiverende werking slaap je hier beter door. Het brengt meer zuurstof in de ruimte en daardoor ben je verzekerd van een goede nachtrust.

Verbeterde akoestiek

Grote planten, met grote bladeren, blijken geluid te kunnen absorberen. Met planten kun je de akoestiek in een ruimte sterk verbeteren. Dan gaat het natuurlijk niet om een paar kleine plantjes, maar zoals gezegd flinke exemplaren met grote bladeroppervlakten.

Goede luchtvochtigheid

Planten kunnen in een woning de luchtvochtigheid verhogen. Het voordeel? Een minder droge lucht en daardoor minder kans op verkoudheid. Bovendien krijgen stofdeeltjes minder kans en heb je vrije luchtwegen. Wist je trouwens dat de kans op allergieën ook minder groot is als je planten in huis hebt?

Minder stress

Als je dit allemaal bij elkaar optelt kun je op je vingers natellen dat planten ook zorgen voor rust. Met andere woorden: de kans op stress neemt hiermee af. Groen is sowieso al een kleur die rust brengt en met planten werkt dat nog eens extra goed omdat dit de lucht schoonhoudt. Planten geven dan ook niet alleen een ruimte, maar ook jezelf een goed gevoel.

Creëer een eigen minituin

Het aantal planten dat je neerzet is natuurlijk heel persoonlijk, maar met één plant bereik je bovenstaande voordelen natuurlijk niet en profiteer je er niet optimaal van. Kies voor meerdere exemplaren. Gebruik de ruimte in de vensterbank zoveel mogelijk en maak ook hoogteverschillen. Plaats de grootste plant op de grond en rangschik er met krukjes andere planten omheen. Zo creëer je als het ware een minituin. Alleen al ernaar kijken geeft een goed gevoel.

Hang planten op

Hang ook planten op. Niet alleen de in de huiskamer, maar bijvoorbeeld ook in je slaapkamer of in de badkamer. De werking ervan doet onze gezondheid niets anders dan goed en daardoor kunnen er eigenlijk overal planten staan of hangen.

Er zijn tegenwoordig prachtige hangplanten te koop zoals het bekende Chinese lantaarnplantje of de good old hedera. We kennen ook allemaal inmiddels wel de macramé hangsystemen van touw, maar die zijn er ook van leer of andere materialen. Kies voor een creatieve invulling van je interieur en plaats planten waar je maar wilt. Daar word je blij van en het is gezond voor lijf, leden en geest. Oh en niet onbelangrijk: je kunt kamerplanten tegenwoordig ook gemakkelijk online kopen.