Dagelijks 30 minuten mediteren kan angst en depressie tegengaan, zo blijkt uit onderzoek van assistent-professor Madhav Goyalvan de John Hopkins University School of Medicine. Hij ontdekte dat mediteren net zoveel verlichting biedt als antidepressiva.

‘Mindfulness meditation’

Om dit effect te bereiken, moet ‘mindfulness medidation’ beoefend worden. Dat is een vorm van zelfbewustzijn dat gericht is op een gerichte, niet-oordelende aandacht voor het moment. Dit zou een positief resultaat hebben op de geestelijke gesteldheid. Het vermindert angsten en depressieve gevoelens, maar blijkt ook stress en bepaalde pijnsymptomen te verlichten.

Voor het onderzoek werd gebruik gemaakt van klinische proeven onder 3515 deelnemers. De proeven hadden onder meer betrekking op meditatie en verschillende geestelijke en lichamelijke gezondheidsproblemen, waaronder depressie, angsten, stress, slapeloosheid, verslavingen, diabetes, hartproblemen, kanker en chronische pijn. Na acht weken mediteren bleken er al effecten merkbaar te zijn.

Mediteren kun je leren
De deelnemers uit de proeven leerden onder begeleiding mediteren. Dat is niet noodzakelijk; je kunt het ook zelf leren. Daarvoor is het belangrijk om het liefst twee keer per dag even de tijd te nemen. Richt je eerst op je ademhaling, strek je spieren even goed uit en blijf je op je adem concentreren. Een goede oefening is om je op je lichaamsdelen te concentreren. Begin bij je voeten en ga langzaam maar zeker door naar boven. Probeer steeds een lichte glimlach op je gezicht te houden; dat zorgt voor meer ontspanning. En het belangrijkste: raak niet te snel gefrustreerd: mediteren kun je leren, maar niet in één dag. Het heeft tijd nodig om je gedachten los te laten en rust te vinden. Uiteindelijk is het echter wél de moeite waard.

Bron:Business Standard, Zenhabits