Tegenwoordig heeft iedereen het druk. Er wordt veel van ons gevraagd. Waar vroeger de taakverdeling duidelijk was, is het nu normaal dat iedereen alles doet. Als vrouw wordt verwacht dat je moeder bent en voor de kinderen zorgt, maar je moet ook een leuke vriendin zijn en een goede werknemer. Hetzelfde geldt voor mannen. Zeker met de spanningen die zijn ontstaan met de pandemie, is ontspannen belangrijker dan ooit.

Hoe ontspan je eigenlijk?

Het antwoord als je aan iemand vraagt hoe het gaat, is vaak; druk! En dat is geen uitzondering. Veel mensen hebben tegenwoordig geen moment meer voor zichzelf en dat is slecht voor je gezondheid. Niemand kan altijd ‘aan’ staan. Je hebt momenten nodig waarin je je zelf kunt opladen.

Ontspanning ziet er voor iedereen anders uit. De één vindt het heerlijk om een paar Netflix-series te kijken, de ander geniet van een goed boek. Het is belangrijk te weten wat ontspanning voor jou betekent. Steeds minder mensen zijn creatief bezig, terwijl dit ook een heerlijke manier van ontspanning kan zijn.

Waar ontspan je?

In een druk gezin is het vaak moeilijk om een moment voor jezelf te krijgen. Je kinderen en partner vragen al snel aandacht en daar gaan je ontspannen momentjes. Je kunt bijvoorbeeld afspreken dat je op een vast tijdstip op de dag niet gestoord mag worden. Dan kun je op bed liggen met een boek of misschien vindt je het wel fijn om mindfulness oefeningen te doen.

Ook buiten is voldoende mogelijkheid om te ontspannen. Hier kun je ook afspraken over maken. Als je om 4 uur even een uurtje in de tuin wilt zitten met een boek, kun je ook dan afspreken om niet gestoord te worden.

Wat is belangrijk bij ontspannen?

Het belangrijkste bij ontspannen is comfort. Waar je ook bent, je moet even lekker kunnen zitten of liggen. Het is niet de bedoeling dat je na een uurtje ontspannen last krijgt van je rug bijvoorbeeld. Daarom is het goed om voor goede meubels te kiezen. Als je het fijn vindt om lekker buiten te ontspannen, zorg dan dat je goede tuinmeubels hebt. De meubels moeten je goed kunnen ondersteunen en comfortabel aanvoelen. Ook binnen is het belangrijk dat je gebruik maakt van goede meubels. Met fijne en mooie kussens kun je het nog fijner maken. Zo kun je na een moment voor jezelf weer met energie verder aan je dag.