Het drugsgebruik lijkt steeds meer toe te nemen. Er verschijnen regelmatig nieuwe designerdrugs op de markt en mensen lijken er makkelijker aan te komen. Wat begint met nieuwsgierigheid om te experimenteren met drugs, kan veranderen in een ware drugsverslaving. Als je iemand in jouw omgeving kent die hiermee kampt, kan dat erg confronterend zijn. Je kan echter diegene helpen.

Maak het bespreekbaar

Dit is niet het makkelijkste gedeelte, maar wel erg belangrijk. Als je een langere tijd zorgen maakt om iemand wegens het toegenomen drugsgebruik, kun je dit laten weten aan diegene. Doe dit op een rustige manier, zonder verwijtend of oordelend over te komen. Het is belangrijk om hierbij te benoemen dat je je zorgen maakt en ervoor diegene wil zijn. Als je een fijne sfeer creëert om een gesprek te voeren, zal je merken dat diegene zich veilig genoeg voelt om open en eerlijk over de drugsverslaving te praten. Het is niet makkelijk voor iemand om een verslaving te hebben, maar het gaat wel helpen als diegene het idee heeft dat jij er bent en samen naar de oplossing wil kijken.

Breng de motivatie in kaart

Als de druggebruiker inziet dat hij of zij een probleem heeft, is dat al een mooie stap. Je kan hierop ingaan door de motivatie om te stoppen in kaart te brengen. Een tip hierbij is door de verslaafde nadelen te laten noemen van het drugsgebruik. Daarnaast is het ook belangrijk om de reden van gebruik te achterhalen. Wellicht dat de drugsgebruiker een aantal onopgeloste problemen heeft die hij of zij nog moet verwerken, maar nog niet weet hoe dat lukt zonder drugs. Door diegene te laten weten dat je er voor hem of haar bent, creëer je wellicht een opening om de drugs links te laten liggen en over de problemen te praten.

Bereid je voor op een moeilijke tijd

De eerste stap zetten naar een leven zonder drugsgebruik is een mooie stap, maar daar is het nog lang niet afgelopen. Bij het afkicken reageert het lichaam erg fel, want het is gewend geraakt aan drugs. Het krijgen van ontwenningsverschijnselen is een van de grootste redenen waarom drugsgebruikers het lastig vinden om de stap te zetten naar het afkicken van drugs. De lichamelijke reacties die voorkomen bij ontwenningsverschijnselen zijn vaak transpireren, hoofpijn, angst en somberheid. Het is erg pittig voor de drugsgebruiker om deze fase door te maken, maar door ook dit bespreekbaar te maken, bereid je hem of haar langzaam voor.

Denk ook om jezelf

Het geeft ons een goed gevoel om er voor de ander te zijn. Het afkicken van drugs is echter wel iets anders dan iemand helpen met een liefdesverdriet. Het kost veel energie en je wordt niet altijd als positief gezien in de ogen van de drugsgebruiker. Neem daarom ook regelmatig tijd voor jezelf door met anderen erover te praten. Afstand nemen is zo nu en dan erg belangrijk en dat moet je blijven doen zonder je schuldig te voelen. Er zijn onder andere bijeenkomsten waar lotgenoten bij elkaar komen om er voor elkaar te zijn.