We zijn nu de grote vakantie gepasseerd en dat betekent dat vele bedrijven beginnen na te denken over hoe ze zakenrelaties en medewerkers kunnen verrassen aan het eind van het jaar. Dit is dan het ook het motief voor dit artikel.

Tot op heden is er nog steeds veel onzekerheid over wat er kan en mag, omdat er op het nieuws naar voren kwam dat er misschien weer nieuwe maatregelen gaan komen. Terwijl er werd medegedeeld door de regering dat alle maatregelen komen weg te vallen in november. Deze onzekerheid heeft het gevolg dat bedrijven en organisaties het al sinds de aanvang van corona zwaar hebben gehad. Ook de werkomstandigheden waar werknemers in verkeerden waren drastisch veranderd. We moeten nu ook veel missen zoals persoonlijk contact, informele gesprekken met collega's en natuurlijk het samenzijn, waar het allemaal om draait.

Nu is het ook extra belangrijk voor werkgevers en leidinggevenden om hun personeel te bedanken voor de veerkracht en volhardende inzet die zij gaven dit jaar.

Afgelopen jaren was het mogelijk voor werkgevers om een kerstfeest of een leuke kerstborrel te organiseren. Deze festiviteiten zorgden ervoor dat het jaar gezellig kon worden afgesloten en dat de medewerkers gemotiveerd werden voor het komende jaar. Door corona bestaat de kans nog steeds dat deze traditie ook in 2021 niet door kan gaan. Erg jammer natuurlijk, want deze moeilijk tijd heeft juist meer gevraagd van werknemers. Nu moeten deze onmisbare collega's bedankt worden. Maar hoe doe je dat met kerst in corona-tijd die wellicht wederom alleen thuis gevierd mag worden? 

Kerstgeschenk specialisten gaven ons wat informatie hoe je je personeel kan bedanken en zo kwamen wij tot de volgende leuke ideeën.

Het belang van je personeel bedanken

Je wil je personeel bedanken en je personeel wilt bedankt worden. Daarom moet de kersttraditie op het werk zeker niet worden vergeten. Je medewerkers verdienen waardering omdat zij zo hard hebben gewerkt in onzekere tijden waar er moeilijke keuzes gemaakt moesten worden. Hoe je die kersttraditie ook viert, het is dé manier om je onmisbare werknemers een schouderklopje te geven. Daar hebben ze zeker nu behoefte aan. De kans is namelijk sterk aanwezig dat jouw personeel een tijd thuis heeft  gewerkt. Thuiswerken had het gevolg dat mensen zich minder verbonden voelden met hun werk en de organisatie omdat ze voor een lange periode niet op kantoor waren. 

Onderzoek heeft nog een andere belangrijke reden aangetoond met betrekking tot het geven van een schouderklopje. Het is namelijk bewezen dat de productiviteit van het personeel omhoog gaat wanneer zij zich gewaardeerd voelen. Logisch eigenlijk. Je bent meer gemotiveerd wanneer je weet dat jouw inzet gezien én gewaardeerd wordt. Laat daarom een kerstcadeautje of kerstkaart niet voorbijgaan aan je personeel. 

Kerstborrel online: een goed alternatief?

Kerst staat in het teken van samenzijn en persoonlijk contact. De kerstborrel is daarom altijd een goed idee. Jammer genoeg, kan deze traditie dit jaar waarschijnlijk niet doorgaan. Hoe kun je dan samen kerst vieren? 

Er kwam een antwoord op deze vraag vorig jaar: de kerstborrel online laten plaatsvinden. Omdat er immers al online contact was tussen collega's.

De oplossing viel niet bij iedereen in de smaak. Veel medewerkers hadden geen zin in een online feestje. Het is dus eigenlijk geen goed idee om de traditie van de kerstborrel online laten plaatsvinden. Je zult iets anders moeten verzinnen

Kerst online vieren: zo kan het wel

Samen een pubquiz online houden kan zorgen voor gezelligheid. Je kunt natuurlijk ook andere spelletjes online spelen om een gezellige sfeer te creëren tussen collega's. Ook het kijken van een kerstfilm kan een leuke online activiteit zijn. Hapje erbij en iedereen is in de kerststemming. Met deze tips kom je al een eind vooruit. Verzin een leuke activiteit voor je collega's die je met elkaar achter de computer kunt doen voor het beleven van een gezellige tijd.

Een ander alternatief om je personeel te bedanken, kerstpakketten.

Voor corona-tijd was het gebruikelijk dat er tijdens de kerstborrel kerstpakketten werden uitgedeeld. Het kerstpakket is een traditie die al zo lang bestaat, maar in Nederland nog steeds elk jaar een groot succes is. Met een kerstpakket kan je je personeel bedanken voor het fantastische werk dat zij hebben verricht en tevens kun je met een kerstpakket je waardering voor ze uiten.

Helaas kunnen er dus nu geen kerstpakketten worden uitgedeeld tijdens de kerstborrel. Ook zijn veel organisaties genoodzaakt om te bezuinigen waar dat kan. Hoe zit precies bij kerstpakketten?

Wij hebben het gevraagd aan medewerkers van groothandels Kerstpakketwebshop.nl en Kerstpakketten.expert. Zij hebben teruggeblikt op het afgelopen jaar

Ongeacht dat bedrijven met financiële moeilijkheden kampten, zullen de kerstpakketten veelal deel blijven uitmaken van de kerstviering. Een medewerker van Kerstpakketten Expert vertelt ons het volgende erover: ''Werkgevers wil nu juist hun waardering uitdrukken. Hun personeel heeft in een nieuwe en onzekere situatie moeten werken die veel doorzettingsvermogen en flexibiliteit vroeg van hen.''

Een medewerker van Kerstpakketten heeft gemerkt dat leidinggevenden iets aanvullends wilden doen om hun werknemers te bedanken voor de flexibiliteit die werd geacht van hen dit jaar. Daarom pakten werknemers meer uit met de kerstpakketten.

Kerstborrels werden vorig jaar veelal afgelast. Jammer natuurlijk, maar wel meer budget voor grotere kerstpakketten. Geen kerstviering, maar wel goed gevulde kerstpakketten voor de werknemers. Verras je personeel daarom met een extra leuk kerstpakket dit jaar.

Wat is het perfecte geschenk voor de harde werk? Eigen keuzeconcept

Wat is nu het pérfecte kerstpakket. En is iedereen van het personeel is er even blij mee? Je collega's hebben je vast wel eens een keer verteld dat ze niet helemaal tevreden zijn met hun kerstpakket of je hebt gezien dat er werd geruild na het uitdelen van de kerstpakketten. De traditionele kerstpakketten zijn al jaren ontzettend populair, maar vaak eindigen een aantal van de cadeautjes in de prullenbak. Zonde natuurlijk, maar helaas kan je nooit iedereen tevreden stellen met jouw keuze aan kerstpakketten. Of toch wel?

Daarom is het een verstandig idee om te gaan voor een keuzeconcept pakket. Deze keuzeconcept pakketten bevatten de cadeautjes die voortreffelijk zijn voor de ontvanger. Hoe? Doordat jouw werknemers de mogelijkheid hebben om zelf hun pakket samen te stellen. In deze moeilijke periode is het belang dat iedereen krijgt met kerst wat hij of zij graag wil hebben. Het keuzeconcept pakket bestaat uit zowel etenswaren als non-foodartikelen. 

Wat jouw medewerkers ook blij maken, zij krijgen deze kerst het pakket wat zij wensen.

Jouw personeel krijgt bij het eigen keuzeconcept een persoonlijke code om in te loggen. Zij selecteren aan de hand van het opgestelde budget, de geschenken waar zij gelukkig van worden met kerstmis. Het budget is verborgen door middel van punten. Jouw werknemers kunnen dus niet zomaar zien hoeveel geld er besteed kan worden. 

In de webshop hebben zij de keuze uit een breed assortiment. Je kunt hierbij denken aan voedsel, drank, non-foodartikelen, dagjes weg en bijdragen aan goede doelen.

''Er wordt een webshop opgezet door ons, speciaal voor jouw bedrijf. Door middel van de kleuren en het logo van jouw bedrijf in de webshop, herkennen jouw medewerkers meteen dat de webshop voor hen is gemaakt. De online omgeving is zelfs nog persoonlijker te maken door een eigen welkomsttekst toe te laten voegen.'' Aldus een medewerker van Kerstpakketten Expert.

Volgens medewerkers van Kerstpakketwebshop en Kerstpakketten Expert groeit de populariteit van eigen keuzepakketten supersnel. ''Werkgevers weten dat iedereen wordt beloond met het perfecte cadeautje en werknemers krijgen precies wat wij willen hebben voor kerst''

Blije gezichten worden getoverd tijdens de feestdagen met zowel traditionele kerstpakketten als kerstpakketten naar keuze. Altijd een goed idee deze twee. Wel heeft corona ervoor gezorgd dat er een paar dingen zijn veranderd in de kerstpakkettenbranche. Daar moet je dus rekening mee houden op het moment dat je kerstpakketten wil bestellen.

Wat er is veranderd omtrent de kerstpakketten?

De grote verandering die heeft plaatsgevonden rondom de kerstpakketten traditie is dat de kerstpakketten niet meer uitgedeeld kunnen worden op het werk. Je moet dus een andere manier zoeken om de kerstpakketten bij je werknemers te krijgen. Gelukkig zijn er een paar opties waaruit je kunt kiezen om er toch voor te zorgen dat de kerstpakketten op tijd bij de werknemers aankomen die het nu juist verdienen.


Een voorbeeld hiervan is dat er een aantal bedrijven vorig jaar een soort drive thru hebben gehouden voor het uitdelen van kerstpakketten. Medewerkers konden in de auto hun kerstpakketten ophalen, zonder het binnentreden van kantoor. Een goede optie voor het corona-proof uitgeven van kerstpakketten. Met behulp van een tijdschema kwamen er nooit te veel mensen in de dezelfde ruimte.

De oplossing is helaas vervelend voor jouw medewerkers, zij moeten helemaal naar kantoor om hun pakket op te halen. Er is gelukkig nog een andere optie. Een medewerker van Kerstpakketten Expert vertelt hier het volgende over: ''Wij kunnen ook de kerstpakketten naar de huisadressen van je medewerkers sturen. Op die manier krijgen zij hun kerstpakket op de plek waar ze dit jaar kerstmis vieren, namelijk: thuis.'' Zowel traditionele kerstpakketten als kerstpakketten met eigen keuzeconcept kunnen gewoon thuisbezorgd worden. 

Wat zijn de reacties op deze manier van kerstpakketten ontvangen? Ronduit positief. Kerstpakketten Expert en Kerstpakketwebshop kregen beide al vrij snel enthousiaste reacties van klanten die erg tevreden zijn met deze nieuwe mogelijkheid. 

Maak het persoonlijk met een kaartje of videoboodschap

Soms kan niet iedereen kerstpakketten veroorloven. Bijvoorbeeld bij faillissementen en iemand ontslaan. Wat zou je dan kunnen doen voor je hardwerkende personeel?

Onderzoek heeft aangetoond dat werknemers met kerst wel een dankbetuiging of een blijk van waardering verwachten. Het belangrijkste aan de dankbetuiging is natuurlijk niet hoeveel het kost, maar hoeveel het betekent. Een zichtbare moeite en een persoonlijk gevaar van hun werkgever wordt al heel erg gewaardeerd. Het meest dat gewaardeerd wordt is persoonlijke aandacht. Laat je werknemers persoonlijk weten dat hun inzet dit jaar werd gezien en bijdraagt aan het voortbestaan van de organisatie.

Een manier om je personeel te bedanken wat erg persoonlijk is, is door een videoboodschap op te nemen. Vertel in de videoboodschap wat zo uniek is aan hun inzet. Deze kleine dankbetuiging wordt dan erg op prijs gesteld door je personeel.

Kerst in de coronacrisis: creatief en origineel

Je hebt nu dus verschillende opties om je personeel te bedanken voor hun harde werk tijdens corona. Het organiseren van een online activiteit, kerstpakketten uitdelen of je werknemer een persoonlijk berichtje geven. Toch is het niet hetzelfde als de oorspronkelijke, traditionele kerstvieringen vóór corona. Als deze mogelijkheden net niet helemaal zijn wat je wilt, kun je deze ideeën ook combineren zodat jouw team een originele kerstviering krijgt die zij niet zullen vergeten.

Volgens medewerkers van Kerstpakketwebshop.nl en Kerstpakketten.expert stonden de best verkochte pakketten van vorig jaar in het teken van gezellig samen thuis zijn. Voorbeelden hiervan zijn pakketten met spelletjes of pakketten met borrelhapjes. Ook waren pakketten met DIY-artikelen erg populair. 

Het is leuk om kerstpakketten te combineren met een persoonlijke boodschap. Zoals een handgeschreven brief of een videoboodschap. De traditionele kerstpakketten zijn al jaren een grote hit, maar ze kunnen onpersoonlijk overkomen. Daarom is het een goed idee om het kerstpakket net wat persoonlijker te maken door middel van een bedankje van jou als werkgever.

Al met al kan gezegd worden dat de kerstviering een onmisbare dankbetuiging is aan je personeel. Corona maakt het moeilijk om het kerstfeest te vieren omdat men niet bij elkaar mag komen. En misschien heb je dit jaar ook niet genoeg budget voor het uitdelen van kerstpakketten. Maar dat betekent niet dat je kerst moet overslaan op het werk. Met wat creativiteit kom je al ver om een originele en betekenisvolle kerst te organiseren voor jouw personeel. Zeker dit jaar wordt een cadeautje, activiteit of persoonlijke blijk van waardering op prijs gesteld.

Ben jij er al van op de hoogte dat er vanaf 2021 een nieuwe regeling is getroffen waardoor je van fiscale voorwaarden kunt genieten rondom het verstrekken van kerstpakketten?

Hier lees je meer over op: https://www.kerstpakkettenidee.nl/kerstpakket/overig/belasting-en-fiscus/