Een lang leven waarin je gelukkig en gezond oud wordt, dat wil toch iedereen? Uit onderzoek is gebleken dat mensen die een hoge leeftijd bereiken en kerngezond zijn allemaal iets met elkaar gemeen hebben. Ze brengen veel tijd buiten door en houden van tuinieren! Je verbrandt er namelijk heel wat calorieën mee en het versterkt je lichaam en gezondheid.

Naast de fysieke voordelen van tuinieren, doet het ook veel goeds voor je mentale gesteldheid. Tijd doorbrengen in een natuurlijke omgeving verlaagt het stressniveau. We zetten de gezondheidsvoordelen van tuinieren voor je op een rij.

  1. Vitamine D aanmaken

Ons lichaam maakt vitamine D aan door zonlicht op onze huid. Het is dus een vitamine die we niet uit onze voeding halen. Wel kun je ervoor kiezen vitamine D supplementen in te nemen bij je voeding. Het is namelijk een belangrijke vitamine voor de gezondheid van je lichaam. Het versterkt je botten, tanden en spieren en verbetert je immuunsysteem. Ga dus vooral lekker tuinieren als het mooi weer is en pak die extra vitamine D boost van het zonnetje op je huid. 

  1. Calorieën verbranden

Misschien sta je er niet bij stil omdat tuinieren ook heel ontspannen werkt, maar stiekem verbrand je best veel calorieën tijdens je werkzaamheden in de tuin. Je gebruikt een hele hoop spieren. Je bukt, wisselt van positie, je staat, je loopt regelmatig in en uit je tuinhuis om spullen te pakken, je bent onkruid aan het wieden, je veegt het terras aan, maait het gras of spit de grond om. Gemiddeld verbrand je met deze activiteiten zo’n 300 calorieën per uur. Reken maar uit als je een aantal uur aan het tuinieren bent.  

  1. Je voelt je goed vanbinnen

Tuinieren is niet alleen goed voor je fysieke gezondheid, maar vooral ook voor je mentale gezondheid. Zoals je eerder kon lezen, werkt tuinieren stressverlagend. Je brengt namelijk een poosje in de buitenlucht en de natuur door. Je bent ook nog eens bezig met je handen waardoor je minder hoeft na te denken en krijgt extra vitamine D van het zonlicht binnen. Zeker weten dat je mentale gezondheid er flink op vooruit gaat. 

  1. Je eet gezonder

Verbouw je je eigen groenten en fruit in de tuin? Dan eet je waarschijnlijk ook een stuk gezonder. Al die groenten en fruit moet namelijk op. En je weet ook nog eens precies of je wel of geen bestrijdingsmiddelen hebt gebruikt. Zo ben je extra bewust bezig met je gezondheid en kweek je elk seizoen je eigen biologische groenten en fruit.

  1. Je gelukshormoon stijgt

Je wordt letterlijk blij van het wroeten in de aarde. Naast dat het ontspannen werkt, zit er in de aarde van nature de bacterie mycobacterium vaccae. De geur die deze bacterie uitstoot, stimuleert de aanmaak van serotonine in de hersenen. We noemen dit ook wel het gelukshormoon. Een aantal keer goed je neus ophalen tijdens het tuinieren doet dus wonderen.

  1. Het houdt je hersenen in conditie

Tuinieren kan een goede workout zijn voor je brein. De zenuwcellen in de hersenen worden tijdens het tuinieren gestimuleerd om te groeien. En daardoor functioneren ze simpelweg beter, blijven ze langer gezond en kun je dingen beter onthouden. Zelfs dagelijks twintig minuten tuinieren, en dat kan ook simpelweg het verpotten en water geven van planten zijn, zorgt voor een groei in de hersencellen in het geheugen. Kortom, zonnige dag? Ga lekker de tuin in!