Online games hebben zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een populaire hobby en worden door mensen van verschillende leeftijdsgroepen gebruikt. Vloeken, lachen, juichen – de emoties zijn divers en voor sommige mensen is een goed spel een onderdeel van hun vrije tijd. Maar kunnen videogames mensen daadwerkelijk gelukkig maken? Welke invloed heeft gamen op de geest?
Hoe computerspellen mensen ‘in de flow’ krijgen.
De selectie aan verschillende spellen is tegenwoordig zo groot dat er voor elk interessegebied iets is. Terwijl gedurfde gokkers in het casino online spelen, vertrouwen anderen op langdurige rollenspellen of vermakelijke schietspellen. Bij het gokken komt het gevoel van ‘geluk’ uit het beloningscentrum in de hersenen.
Het wordt gestimuleerd zodra er winst wordt geboekt. De hersenen worden op de lange termijn zo getraind dat alleen al het vooruitzicht op succes leidt tot het vrijkomen van gelukshormonen. Dit is precies waar het gevaar schuilt, waarom gokken, maar ook computerspellen, een verslavende factor kunnen hebben.
De zogenaamde “flow” is bedoeld om iemand volledig op te laten gaan in zijn activiteit. Deze toestand kan onder meer worden bereikt door meeslepende computerspellen. De gokker vindt zijn activiteit volkomen bevredigend en bereikt zo een status van geluk.
Bij casual games is het onwaarschijnlijk dat de ‘flow’ wordt bereikt; de situatie is anders bij langetermijngames met strategie en meetbare vooruitgang. Hier is de kans groter dat de geest wordt losgekoppeld van het dagelijks leven en dat de speler zich in het spel zal onderdompelen.
Sociale interacties leiden tot een bevredigend gemeenschapsgevoel
Talloze games werken in de multiplayer-modus en dragen zo bij aan het geluk. De mogelijkheid om sociaal met anderen om te gaan en mensen van over de hele wereld te leren kennen, wordt als positief ervaren. De speler heeft het gevoel tot een gemeenschap te behoren en voelt zich daardoor minder eenzaam.
Het is een psychologisch feit dat erbij horen belangrijk is voor het menselijk welzijn. Zelfs in de wetenschap is bekend dat als positief ervaren sociale contacten het geluk bevorderen. Dit is een van de redenen waarom computerspellen worden aanbevolen om eenzaamheid tegen te gaan.
Hoewel er geen mensen ‘ter plaatse’ aanwezig zijn, vindt de uitwisseling bij multiplayer-spellen plaats in direct contact. Gamers wisselen ideeën met elkaar uit, spelen samen en ontwikkelen vaak langdurige vriendschappen via chats en messengerdiensten.
Spelen heeft een positief effect op de cognitieve vaardigheden
Computerspellen zijn niet alleen een populaire entertainmentoptie, maar kunnen ook een positieve invloed hebben op de cognitieve vaardigheden. Veel psychologen hebben onafhankelijk bevestigd dat games de manier waarop we handelen en denken kunnen veranderen. We hebben de belangrijkste en bekendste invloeden op een rij gezet.
Verbetering van probleemoplossende vaardigheden door middel van computerspellen
Videogames bestaan uit talloze uitdagingen die strategisch en creatief denken vereisen. Games als 'Portal' bieden de speler bijvoorbeeld complexe puzzels en strategische taken waarvoor plannings- en probleemoplossende vaardigheden nodig zijn.
Onderzoek toont aan dat dergelijke games het probleemoplossend vermogen kunnen verbeteren. De speler denkt logischer, kan patronen herkennen en kan betere strategische beslissingen nemen. Deze vaardigheden komen niet alleen van pas in de gamewereld, maar ook op het werk en in het dagelijks leven.
Bevorder cognitieve flexibiliteit door regelmatig te gamen
Cognitieve flexibiliteit wordt begrepen als het vermogen om heen en weer te schakelen tussen verschillende denkstructuren en taken. De acties moeten worden aangepast aan nieuwe situaties en regels. Strategie- en actiegames vereisen multifunctioneel denken en snel aanpassingsvermogen.
Alleen door verschillende acties te combineren en creatief strategieën te ontwikkelen, is het mogelijk om goed te presteren in games als League of Legend. Het vermogen om te multitasken is mogelijk meer uitgesproken bij gewone gamers.
Verbetering van de aandacht en concentratie door middel van games
Actiegames en schietspellen vereisen nauwkeurige hand-oogcoördinatie en snelle reflexen. Dit is een van de redenen waarom een jongere leeftijdsgroep tussen de 18 en 25 jaar het beste presteert in games als Counter-Strike. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat spelers van shooter- en actiegames hun visuele aandacht kunnen verbeteren. Spelen bevordert dus de geest en de reacties.
Dit verkort de reactietijd, wat op veel gebieden van het leven een voordeel is. Het is geen toeval dat veel voetballers tijdens hun vrije training op de computer spelen. Je traint indirect door je precisie en snelheid te verbeteren.
Gamers kunnen hun geheugen verbeteren op consoles en pc's
Elk type spel vereist andere vaardigheden. Terwijl het bij shooters vooral om aandacht en snelheid gaat, dagen andere games het werkgeheugen van de hersenen uit. Gedurende het spel is het noodzakelijk om informatie in de hersenen op te slaan en deze snel terug te halen. Op de lange termijn kan dit de geheugenprestaties verbeteren.
De markt biedt inmiddels ook games aan die direct op het brein zijn afgestemd. “Brainjoggen” is bedoeld om op speelse wijze de aandacht te helpen optimaliseren. Dit is belangrijk voor ouderen, maar ook interessant voor een jonge doelgroep.
De kruiswoordpuzzel werd vroeger beschouwd als het ultieme in geheugenoptimalisatie. Tegenwoordig kunnen puzzelspellen in de digitale wereld ook helpen om de “grijze cellen” te gebruiken.
Veel gamers vinden teamwerk op de lange termijn gemakkelijker
In een aantal multiplayergames is samenwerking met andere teamleden cruciaal. Er is niet altijd harmonie “in het team”, de vaardigheden bevinden zich op verschillende niveaus van volwassenheid en een verlies van de ronde leidt tot woede. Op de lange termijn kan het regelmatig spelen van multiplayer-games leiden tot verbeterde teamwerkvaardigheden.
Wanneer de ene persoon van de ander afhankelijk is, verandert dit automatisch de denkstructuur. Het gaat niet langer alleen om het plannen van je eigen acties, maar ook om het rekening houden met die van andere spelers.
Conclusie: De invloed van games op de geest is groter dan verwacht
Computerspellen kunnen een aanzienlijke impact hebben op de cognitieve vaardigheden en het welzijn van de speler. Voorwaarde hiervoor is dat je het spel echt leuk vindt. Het werkt motiverend als vooruitgang meetbaar is en inspanning wordt beloond. Gokken is een speciaal geval, maar het is ook biochemisch in staat de tevredenheid van de speler te vergroten.
Wat bij alle soorten games belangrijk is, is dat ze niet boven het dagelijks leven worden geplaatst. Overmatig gamen kan in eerste instantie als ‘leuk’ worden ervaren, maar ontwikkelt zich later snel tot een verslaving.
Als gamen echter met mate wordt gebruikt, is het een hobby die meetbare invloeden kan hebben op de geest en zelfs op het fysieke lichaam. Dit laatste wordt vooral bereikt door het gebruik van interactieve spelelementen en motion control op consoles en PC’s.
Top Dossiers