We zijn de afgelopen jaren nog nooit zoveel thuis geweest. Naast de coronamaatregelen, die voor de nodige stress gezorgd hebben, was de factor thuis ook een bron van stress. Een van de grootste ergernissen van de mens is troep. En ja, onze huisgenoten kunnen we zo af en toe ook achter het behang plakken, maar een werkplek die rommelig is en waar spullen op plekken liggen waar ze niet horen, kan voor de nodige onrust en afleiding zorgen.

Opgeruimd hoofd, opgeruimd huis

Troep in huis is vaak een reflectie van hoe het in ons hoofd eraan toe gaat en hoe we met onszelf en ons lichaam omgaan. Ziet je bureau met tafellamp industrieel eruit alsof er net een bom is ontploft? Dan is de kans groot dat het in jouw bovenkamer ook wat onrustig is. Veel gedachtes, zorgen, tobben en het herkauwen van momenten uit het verleden geven onrust. Altijd maar haast hebben, zorgt ook voor troep. Als we ons daar eerst bewust van zijn, en wat vaker een stopmoment nemen om te kijken waar we eigenlijk zijn, dan volgt dat bureau erna.

Ruim elke dag je bureau op

Maak met jezelf de afspraak dat je de komende week elke dag aan het einde van de dag je bureau opruimt. Dit betekent niet dat je alles op een stapel legt en je laptop dichtklapt. Neem de tijd en laat alles even door je handen gaan. Observeer wat er wel en niet op je bureau hoort te liggen en ben kritisch. Ben je ervan bewust dat je morgenochtend weer op deze plek gaat zitten. De kwaliteit waarin je nu opruimt en je bureau achterlaat, is de plek die je morgen terugvindt. Is het een troep, met een mok koffie en een leeg bord van gisteren, dan start je de dag dus met troep en in de energie van gisteren. En doe het licht van de zwarte plafondlampen uit. Rond je dag helemaal af, tot aan het lichtknopje aan toe.

Voorkom stapels

Stapels zijn vaak een doorn in het oog. We proberen onder het opruimen uit te komen door alles op een stapel te leggen, waardoor het lijkt alsof een ruimte is opgeruimd. Niets is minder waar. Zorg dat je genoeg ruimte hebt, zoals lades, bakjes en kasten, waar je de spullen die je op stapels legt, kan neerleggen. Vaak zijn het ook spullen die weg mogen, zoals papiertjes met notities of nuttige informatie die we niet willen vergeten. Alles wat je moet weten, weet je, en de rest is niet nodig om te onthouden. Vertrouw op je eigen wijsheid.

Gooi weg

We houden vaak aan spullen of papieren vast vanuit een stukje controle. En controle, daar hebben we allemaal weleens last van. Weggooien geeft een heerlijk opgeruimd gevoel. Niet alleen in de ruimte zelf, maar ook in je hoofd en je lichaam. Heb je spullen in lades liggen die je nooit gebruikt of staan er mappen met papieren die je niet meer nodig hebt? Weg ermee. Je ziet ze misschien niet, maar al die ballast van spullen die je niet meer nodig hebt, hebben wel degelijk een impact op jou en je werkruimte. En dus ook op hoe je je werk doet.