Heb je bijvoorbeeld ruzie met je partner of problemen op je werk? Dan kan het zijn dat je stress ervaart, er begint een stressreactie in je hersenen. Tijdens deze reactie worden stresshormonen aangeraakt zoals cortisol en adrenaline. Deze hormonen zijn nodig om bijvoorbeeld snel te kunnen reageren op bepaalde situaties, even een sprintje trekken omdat je de bus niet mag missen op weg naar je sollicitatiegesprek.

Stress kan dus belangrijk en nuttig zijn. Stress kan voor focus, energie en een prikkeling zorgen. Krijgen je hersenen voldoende ruimte en rust om te herstellen, dan is stress geen probleem. Iedereen heeft weleens een stresssituatie te maken. Een gokje wagen op ZonderCruks.net kan ook ontspannend werken.

Heeft langdurige stress invloed op de hersenen?

Je kunt te maken krijgen met stress die langer duurt dan een moment, je voelt je niet lekker op je werk of je bent al maanden aan het verbouwen thuis en het schiet maar niet op. Krijgen je hersenen te weinig ontspanning dan blijven deze continu ‘aan’ staan. Je kan geïrriteerd worden om het minste geringste, slaapt slechter en je bent minder scherp. Ook de denkfuncties van de hersenen zoals het plannen, besluiten en aansturen hebben onder stress te lijden.

Maar ook lichamelijke klachten kunnen om de hoek komen kijken zoals hartkloppingen en hoofdpijn. Het spreekt voor zich dat het belangrijk is om de hersenen voldoende ruimte en rust te geven om te herstellen. Zeker wanneer de stress langdurig is. Niet iedereen is even gevoelig voor stress, wat voor de ene persoon stressvol is, hoeft dit niet voor een ander te zijn. Vaak is het een combinatie van meerdere stresssituaties die te veel worden.

Balans tussen ontspanning en stress

Te veel onder spanning of stress staan kan zorgen dat je er last van krijgt. Op zulke momenten is ontspanning erg belangrijk. Wat goed werkt is per persoon verschillend, op het moment dat je ontspant krijgen je hersenen de rust die ze nodig hebben. De hersenen krijgen de tijd om te herstellen, je gaat beter in je vel zitten en je voelt je lekkerder.

Een goede balans tussen stress en ontspanning is van essentieel belang. Stress voor bepaalde activiteiten is niet erg, zolang je daarna maar weer ontspant en de hersenen rust gunt. Heb je een stressvolle activiteit gedaan, zorg er dan voor dat je daarna even ontspant.

Wat kun je doen om meer te ontspannen?

  • Zorg iedere dag voor een activiteit die ontspanning geeft
  • Probeer regelmaat aan te brengen in je ritme, waardoor je ook ontspanning afwisselt met inspanning om een goede balans te krijgen
  • Probeer te herleiden waar de stress vandaan komt, een dagboek kan hierbij helpen waar je de werkzaamheden en de momenten van stress noteert
  • Neem per dag een kwartier om te piekeren, na dat kwartier laat je dit los en ga je weer verder
  • Luister naar je favoriete muziek, muziek werkt altijd ontspannend
  • Yoga, mindfulness en ademhalingsoefeningen helpen goed tegen stress. Kijk op internet en volg een cursus.
  • Probeer er achter te komen wat voor jou ontspannend werkt, voor de een is dit een warme douche en voor de ander een boek lezen.

Mediteren om te ontspannen

Onderzoeken hebben uitgewezen dat mediteren helpt om te ontspannen en te ontspannen. Door te letten op je ademhaling komt je lichaam tot rust. Negatieve gedachten kunnen vaak makkelijker losgelaten worden door meditatie. Voorkomen is beter dan genezen is het motto. Merk je dat je een stressvolle situatie krijgt of hebt gehad, probeer altijd te ontspannen of een ontspannende activiteit te doen zodat je hersenen de tijd krijgen om te rusten en te herstellen. Heb je hier moeite mee, of lukt het niet om te ontspannen kun je altijd professionele hulp inschakelen in de vorm van meditatie of ontspanningsoefeningen.