Heb je last van pijn in de rug, nek, heup of schouders? Aan dergelijke klachten kan een breed scala aan oorzaken ten grondslag liggen. Het kan het gevolg zijn van overbelasting, een sportblessure, een verkeerde zithouding of een ongeval. Maar wat veel mensen niet beseffen, is dat ook een slecht bed de boosdoener kan zijn. Je ligt immers een derde van elk etmaal op je bed en dus is het van belang dat het een bed van goede kwaliteit is. Als daar iets aan schort, kun je vroeger of later met dergelijke gezondheidsklachten te maken krijgen.

De ruggenwervel

Wie wel eens een afbeelding van de ruggenwervel heeft bekeken, weet dat die een S-vorm heeft. Het is dus een gebogen constructie en die moet goed ondersteund worden. Dat vereist een matras van topkwaliteit. Zo’n matras biedt steun waar het nodig is, maar geeft ook mee, zodat het zich vormt naar je lichaam. Stel nu dat je via de website van Hbeds matrassen gaat vergelijken, waar moet je dan op letten? Eigenlijk is het heel simpel. Je kiest het materiaal dat het beste bij jouw voorkeuren past en verder kun je er van uitgaan dat alle matrassen stuk voor stuk de kwaliteit bieden die je zou wensen.

Verschillende systemen

Door de jaren heen zijn voor bedden diverse systemen ontwikkeld. Het meest bekend zijn de lattenbodems, die je voor vrijwel elk type bed kunt kopen. Zo’n lattenbodem vormt de basis van je bed, je legt er een matras op en eventueel nog een topmatras. Juist voor mensen met rugklachten zijn lattenbodems vaak een goede keuze, mits je kiest voor een lattenbodem van goede kwaliteit. Als vuistregel kun je aanhouden dat de hoeveelheid latten iets zegt over de mate van ondersteuning. Hoe meer latten er zijn, hoe beter het is. Er zijn daarnaast ook schotelbodems en spiraalbodems, maar je kunt ook kiezen voor een boxspring.

Ga eens liggen

Een matras (of compleet bed) koop je niet dagelijks. In principe kun je met een kwaliteitsmatras tien jaar vooruit. De kans is groot dat er tegen die tijd nieuwe uitvindingen zijn gedaan waardoor de matrassen dan nog beter zijn. Maar hoe weet je nu of een matras je bevalt? Het beste advies is: ga gewoon eens op zo’n matras liggen. Meestal kan dat gewoon in de showroom. Dan ervaar je zelf welk matras je prettig vindt.