We brengen een groot gedeelte van de dag in bed door en het is dan ook niet verwonderlijk dat een goed matras direct in verband staat met de kwaliteit van je nachtrust en daarmee ook je gezondheid. Een matras gaat gemiddeld 8 jaar mee en neemt gedurende deze 8 jaar geleidelijk af in kwaliteit. Wanneer je je matras niet op tijd vervangt, kan dit leiden tot gezondheidsklachten. Lees hier drie redenen waarom een goed matras onmisbaar is.

1. Stevige ondersteuning

Een goed matras biedt stevige ondersteuning voor je lichaam. Een matras dat versleten is en te weinig steun biedt, kan zorgen voor rugklachten en spierpijn. Door te kiezen voor een (nieuw) en stevig matras, wordt je lichaam op de juiste plekken ondersteund. Dit bevordert je nachtrust, doordat je lichaam optimaal kan ontspannen. Zo sta je ’s morgens uitgerust op.

2. Goede hygiëne

Iedere nacht verlies je gemiddeld een kwart liter vocht. Je matras heeft een vochtregulerende werking, maar kan na verloop van tijd het vocht niet meer goed kwijt. Daarnaast verlies je ook huidschilfers en is je matras een aangename plek voor huisstofmijt en stof. Gedurende de jaren wordt je matras dan ook steeds zwaarder; dit wordt veroorzaakt door het opgenomen vocht en de verzameling huidschilfers en (uitwerpselen van) huisstofmijt. Vervang je matras daarom op tijd, in ieder geval na 8 jaar, voor de hygiëne en om allergische reacties te voorkomen. Daarnaast kun je je matras onderhouden door het regelmatig te stofzuigen en beddengoed minstens één keer per week te wassen. Lucht de slaapkamer dagelijks en houd de ruimte zo stofvrij mogelijk.

3. Comfortabele temperatuur

De beste temperatuur om in te slapen is tussen de 14 en 16 graden Celsius. Een goed matras zorgt daarnaast voor ventilatie om je lichaamstemperatuur op peil te houden. Hierdoor ga je ’s nachts minder zweten en hoeft het matras minder vocht op te vangen. Dit bevordert de kwaliteit en levensduur van je matras én zorgt voor een comfortabele nachtrust.

Is je matras aan vervanging toe? Bij Kwantum vind je een mooie collectie betaalbare matrassen