Iedere mens heeft een bioritme. Dit duurt zo'n 24 uur, begint met het ontwaken en eindigt met de slaap. Om dit laatste vlot te laten verlopen, maakt het lichaam melatonine aan. Melatonine wordt daarom ook wel eens het slaaphormoon genoemd. Bij de aanmaak van melatonine speelt licht een belangrijke rol. Blauw licht zorgt er bijvoorbeeld voor dat we 's ochtends een opgewekt gevoel hebben, dat de spijsvertering in gang wordt gezet en dat de lichaamstemperatuur stijgt. Het is ideaal om bij wakker te worden. Rood licht zorgt dan weer voor de aanmaak van het slaaphormoon, waardoor we slaperig worden en een goede nachtrust kennen. Ons bioritme is met andere woorden afhankelijk van de natuurlijke lichtevolutie doorheen de dag. Met kunstmatig licht kunnen we dit danig verstoren.

Het bioritme krijgt het hard te verduren

Vooral blauw licht is een boosdoener voor de slaapkwaliteit. Blauw licht wordt uitgezonden door televisieschermen, ledverlichting, mobieltjes enzovoort. Hierdoor blijven we ook 's avonds, wanneer we verknocht zijn aan onze techspulletjes, de aanmaak van melatonine afremmen. Zo krijgt het bioritme net een zetje in de foute richting, waardoor we de slaap maar niet kunnen vatten. Daarom is het beter om minstens een half uurtje voor het slapengaan alle beeldschermen uit te schakelen. Maak bijvoorbeeld even een wandeling met de hond of geniet in de tuin van zonsondergang. Laat het slaaphormoon zijn werk doen en de slaapkwaliteit zal hoe dan ook sterk toenemen.

Ook nachtlampjes zijn geen goed idee. We hebben de gewoonte om het nachtlampje aan te laten omdat dit het kindje geruststelt, maar voor de slaapkwaliteit is dit veel minder goed. Ook deze nachtlampjes zorgen er namelijk voor dat de aanmaak van melatonine wordt geblokkeerd. Daardoor slaapt je kindje net korter en slechter.

Rood licht en tijd voor het slapengaan

Dit wil nog niet zeggen dat alle vormen van verlichting 's avonds moeten worden verbannen. Een kampvuur, een houtkachel of een open haard creëert bijvoorbeeld licht dat in het rode spectrum zit. Dit blokkeert de melatonineaanmaak niet. Ook een gloeilamp straalt licht in het rode spectrum uit, maar deze gloeilampen gingen om andere redenen terecht op de schop.

Bij gespecialiseerde websites als Directlampen.nl zijn er wel ledlampen te verkrijgen die rood licht uitzenden. Deze ledlampen zijn onder meer geschikt om alsnog een nachtlampje te gebruiken of om voor het slapengaan een boek te lezen. Dan kan het blauwe licht uit en kan je lekker slaperig worden.

Blauw licht bij het ontwaken

Ten slotte willen we benadrukken dat blauw licht wel degelijk nut heeft en niet helemaal uit je leven moet worden verbannen. We kunnen het bijvoorbeeld goed gebruiken om te ontwaken. Tijdens de nacht moet het lekker donker zijn, maar niets is fijner dan op een lentedag met de eerste zonnestralen te ontwaken. Tijdens de winter kan je dit dan weer nabootsen met een wake-uplicht. Dit bootst het effect van de zonsopgang na en zorgt ervoor dat je geleidelijk wakker wordt. Het is een betere oplossing dan wekkerradio's die je uit het niets wakker schudden.