Als je in de winkel komt, zie je verschillende soorten verlichting. Zo heb je spaarlampen, halogeenlampen en LED verlichting. De meeste mensen kiezen tegenwoordig voor LED verlichting, aangezien dit financieel het meeste voordeel heeft. Maar hoe zit het eigenlijk met je gezondheid? Welke verlichting is het beste voor je gezondheid?

Halogeenlampen

Halogeenlampen gebruiken minder energie dan gloeilampen en ze hebben ook een langere levensduur. Toch worden ze binnenkort verboden binnen de EU. Dat komt vooral doordat halogeenlampen bepaalde giftige stoffen en zware metalen bevatten. Wanneer de lamp breekt, kun je in aanraking komen met de giftige stoffen. Verder bevat elke halogeenlamp een kleine transformator. Dit maakt de lamp een stuk zuiniger, maar het geeft ook relatief veel elektromagnetische straling af. Uit onderzoek blijkt dat dit type straling een slechte invloed heeft op veel processen in het lichaam.

Ons advies: Vervang je halogeenlampen voor LED verlichting, want langdurig gebruik kan negatieve invloed hebben op je gezondheid. Geef de lampen af op de juiste plaats en gooi ze niet zomaar in de vuilnisbak!

Spaarlampen

Spaarlampen werden jarenlang aangeprezen als hét alternatief voor de gloeilamp. Op zich zijn het ook prima lampen, maar ze hebben ook een nadeel. Spaarlampen werken op bepaalde gassen. Wanneer de lamp breekt, komt er onder andere een giftige kwikdamp vrij. Je moet dan meteen zorgen dat de ramen open worden gezet en je moet de ruimte verlaten, zodat je de giftige dampen niet inademt. Een ander nadeel van spaarlampen is dat ze even tijd nodig hebben om te gaan werken. Doe je het licht aan, dan duurt het best een poosje voordat het licht op de goede sterkte is.

Ons advies: Wees altijd voorzichtig met je spaarlampen. Voorkom dat ze breken en neem meteen de juiste maatregelen als het wel een keer misgaat. Vervang als ze als ze stuk gaan voor een LED lampen.

TL buizen

TL buizen zijn nog steeds veel gebruikt in zakelijke gebouwen, fabrieken, hobbykamers enzovoorts. Ze geven relatief veel en helder licht en dat doen ze ook op een zuinige manier. TL buizen hebben echter een nadeel als het gaat om je gezondheid. TL buizen geven een flikkerend licht. Dat doen ze zó snel dat je ogen het niet meer waarnemen, maar je hersenen doen dat onbewust wel. Deze lichtfrequentie zorgt ervoor dat je ogen van slag raken en veel mensen ontwikkelen uiteindelijk uiteenlopende klachten door het licht.

Ons advies: Vervang je TL buizen voor LED TL buizen. Je kunt ze gewoon in je huidige armaturen gebruiken. LED TL buizen gebruiken LED technologie en ze geven dus stabiel en veilig licht.

LED lampen

LED is helemaal ín. En dat heeft ook een goede reden. Want in tegenstelling tot alle andere vormen van verlichting, zijn er tot nu toe nog geen grote nadelen gevonden van LED verlichting. In de beginperiode wel, toen LED nog maar net in opkomst was. Toen waren er namelijk maar twee varianten: blauwe en helderwitte LED. Deze lichtsoorten verstoren het slaappatroon en zijn dus schadelijk voor mensen. Maar al snel kwamen er betere versies van LED verlichting, zoals warmwit. Daarmee was het probleem opgelost en LED verlichting is tegenwoordig net zo veilig als de gloeilamp vroeger was. Met een groot pluspunt: LED verlichting is vele malen beter voor het milieu.

Ons advies: Vervang al je verlichting in huis voor LED verlichting. Let wel goed op dat je LED verlichting uit Europa koopt, want deze voldoet aan de gestelde keurmerken. LED verlichting van buiten Europa voldoet hier niet altijd aan!

Je verlichting vervangen

Je verlichting vervangen is een belangrijke stap op weg naar duurzaamheid en een betere gezondheid. Wat een groot voordeel is van LED, is dat je losse lampen kunt kopen voor praktisch elke fitting. Je kunt bijvoorbeeld eenvoudig de lichtbron in je industriële hanglampen vervangen, zonder dat je nieuwe armaturen nodig hebt. Er zijn ook veel LED lampen die speciaal zijn gemaakt met vaste LEDs, zoals lichtstrips en LED hanglampen in bijzondere geometrische vormen. Je kunt er dus ook voor kiezen om niet alleen de lichtbron, maar ook de hele lamp te vervangen voor een LED variant.

Van alle soorten verlichting was de gloeilamp lange tijd de ‘all time favorite’. Het was een mooie, veilige lichtbron die je voor een paar centen al kon kopen. Het enige nadeel van gloeilampen was dat ze niet goed waren voor het milieu. Na wat gestoei met verschillende alternatieven, hebben we nu het beste alternatief gevonden. Een lamp die alle voordelen van gloeilampen behoudt én een stuk beter is voor het milieu: de LED lamp. Heb jij je verlichting al vervangen