Ben jij het grootste deel van de dag met je smartphone bezig en kun je hem maar moeilijk wegleggen? Dan is er sprake van ongezond smartphonegebruik. Het is belangrijk om de signalen hiervan te herkennen en aan te pakken, aangezien dit uiteindelijk kan leiden tot een telefoonverslaving en daarbij horende problemen kan veroorzaken. Maar hoe herken je een telefoonverslaving en wat kun je ertegen doen? We vertellen het je in dit artikel.

Zo herken je ongezond smartphonegebruik

Het is belangrijk om ongezond smartphonegebruik bij jezelf te herkennen. Alleen dan kun je er namelijk iets aan doen. Check bij jezelf of je voldoet aan (een van of meerdere) onderstaande symptomen:

  • Jezelf isoleert van je familie en vrienden;
  • Bang bent om iets te missen als je niet continu op je mobieltje kijkt;
  • Je mobieltje steeds vaker en langer gebruikt;
  • Nagenoeg geen sociaal leven hebt buiten je smartphone-omgeving;
  • Chagrijnig of boos wordt als je mobieltje niet kunt gebruiken;
  • Je smartphone maar niet weg kunt leggen;
  • Denkt dat je telefoontje trilt terwijl dit helemaal niet zo is;
  • ‘s Nachts opstaat om op je mobiel te kijken;
  • Familie en vrienden zorgen uiten over je telefoongebruik.

Wees niet bang: als je hieraan voldoet, ben je niet meteen verslaafd. Maar probeer er wel wat aan te doen, zodat het niet erger wordt. Misschien kunnen onderstaande tips jou helpen om je smartphonegebruik te veranderen.

Tip 1: Kies voor een abonnement met een beperkte databundel

Op deze manier dwing je jezelf om je telefoon elke dag maar een bepaald aantal uur te kunnen gebruiken, omdat je anders al heel snel door je bundel heen bent en voor extra kosten komt te staan.

Kies bijvoorbeeld voor een sim only: hierbij kun je gemakkelijk een bundel met een bepaald aantal internet Mb’s en belminuten per maand afsluiten. Ook kun je hierbij instellen dat je internet wordt afgesloten als je buiten je bundel komt.

Wat ook handig is: bij sommige providers kun je een beltegoed app installeren. Hiermee weet je precies hoeveel data je hebt verbruikt en nog kunt gebruiken. Zo kun je je smartphonegebruik in de hand houden.

Tip 2: Zet zoveel mogelijk pushmeldingen uit

Ping! Er komt een nieuw berichtje binnen, even snel kijken wat het is. Dit lijkt onschuldig, maar het kan er al snel voor zorgen dat je toch weer een groot deel van de dag met je mobieltje bezig bent. Zet de push notificaties van je smartphone daarom zoveel mogelijk uit. Zo hoor je ze niet allemaal binnenkomen en ben je niet steeds geneigd om je mobieltje te pakken.

De pushmeldingen kun je uitzetten in de instellingen van je telefoon. Je kunt kiezen welke pushmeldingen je wel wilt blijven horen, zodat je belangrijke berichtjes wel binnen blijven komen. Lees hier wat als deze meldingen kunnen doen met je cortisolniveau.

Tip 3: Vergrendel je telefoon

Er zijn apps die je smartphone vergrendelen na een bepaalde tijd. Zo kun je instellen hoe lang je je telefoon kunt gebruiken, voordat hij wordt vergrendeld of uitgeschakeld. Dit is een goede manier om je schermtijd te beperken.

Stel je smartphone bijvoorbeeld zo in dat hij na een halfuur of uur achter elkaar te zijn gebruikt op slot gaat en dat je hem een uur later weer kunt ontgrendelen. Aangeraden wordt om je telefoon niet langer dan drie uur per dag te gebruiken. Stel je schermtijd hier dus op in.

Bronnen

JouwGGD. (2022). Smartphoneverslaving. JouwGGD.nl. https://www.jouwggd.nl/onderwerp/smartphoneverslaving/
Addiction Center. (2022). Phone Addiction: Warning Signs and Treatment. https://www.addictioncenter.com/drugs/phone-addiction/
Van der Mark. (2020, July 4). Minder op je foon! 8 tips om van je telefoonverslaving af te komen. FIT.nl. https://www.fit.nl/gezondheid/telefoonverslaving

Disclaimer

De informatie in dit artikel wordt beschikbaar gesteld met als enig doel behulpzame informatie te verstrekken aan bezoekers. Deze informatie heeft geen therapeutische of diagnostische waarde noch is deze informatie bedoeld als vervanging van diensten, informatie of gegevens van artsen, specialisten of andere gediplomeerden en professionals. Medisch advies, medische vragen, klachten of symptomen behoren besproken te worden met een gediplomeerd arts of professional.