De 'r' zit weer in de maand. Als je nog geen last van een zere keel, hoesten of verkoudheid hebt gehad, dan tref je het. Wil je er ook alles aan doen om dat in de komende maanden te voorkomen, zonder naar de antibiotica te grijpen? Probeer dan deze 7 natuurlijke manieren uit om je weerstand te vergroten.

Kippensoep
Kippensoep is niet alleen goed voor je als je al ziek bent, het helpt ook je weerstand. Hoewel het niet helemaal duidelijk is waar deze soep haar geneeskrachtige eigenschappen aan te danken heeft, maar waarschijnlijk heeft het te maken met de ingrediënten die een ontstekingsremmende werking hebben.

Gember
Gember bevat verschillende fytochemicaliën, waaronder shogaol en zingerone. Deze hebben ontstekingsremmende werking en helpen tegen verkoudheid en hoest.

Citrusvruchten
Citrusvruchten bevatten veel antioxidanten. Het krachtigste ingrediënt van citrusvruchten is vitamine C. Opvallend is dat veel van de vitamine C in citrusfruit helemaal niet in het sap zit.53% zit in de schil, 21% in het pulp en 23% in de sap. Het kan daarom ook geen kwaad om af en toe eens een gerecht klaar te maken met een beetje geraspte sinaasappelschil.

Knoflook
Knoflook heeft heel veel gezondheidsvoordelen en één daarvan is dat het de weerstand verbetert. Ook houdt het het cholesterolniveau op peil, werkt het tumoren tegen en heeft het antioxiderende eigenschappen. 

Zinkrijke voedingsmiddelen
Zink heeft een zeer positieve uitwerking op de weerstand. Daarom is het handig om veel voedingsmiddelen met zink te eten. Denk bijvoorbeeld aan champignons, verse peterselie, mager rundvlees, magere zuivel en sesamzaadjes.

Hygiëne
Zeker als er virussen rondwaren, is het belangrijk om hygiëne goed in de gaten te houden. Was daarom regelmatig je handen, om de verspreiding van ziekmakende bacteriën te vermijden. Besteed ook wat extra aandacht aan het schoonmaken van handgrepen op deuren; dat zijn vaak ware broedhaarden voor ziektekiemen.

Rust en beweeg
Het lijkt wat tegenstrijdig, maar om je weerstand te vergroten is het belangrijk om te blijven bewegen, ook als het minder is dan je gewend bent. Daarnaast is veel rust onmisbaar. Probeer lange nachten te maken en als het even kan je ritme aan te passen op het opkomen en ondergaan van de zon. Hierdoor krijgt je lichaam voldoende kans zich te herstellen en weerbaar te maken tegen schadelijke invloeden van buitenaf.

Bron: Huffington Post

Lees ook:

Op je bloten voeten lopen en andere leuke, gezonde gewoontes
Griep op komst? Boost je immuunsysteem met natuurlijke voeding
Dossier: weerstand

Volg ons op Facebook en blijf makkelijk op de hoogte van de laatste nieuwtjes en acties!