De Volkskrant lijkt een scheve schaats te rijden met haar conclusie dat biologisch eten niet gezonder is. De wetenschappelijke analyse spreekt namelijk zelf over de voedzaamheid van producten. Van de 240 onderzochte wetenschappelijke studies gaan 223 over de hoeveelheid voedingsstoffen in biologische en conventionele producten. Slechts 17 gaan over mensen, en slechts 3 daarvan kijken naar de gezondheidseffecten van de verschillende producten op mensen. Dr. Van de Vijver: “Onderzoeken die puur op voedingsstoffen gericht zijn kunnen geen antwoord geven op de vraag of iets gezond is. Dat vraagt echt iets anders dan weten of er meer vitamines in een aardappel zitten.”

Bovendien scoren biologische producten wel goed op twee andere kenmerken: de kans op resistente bacteriën (die ongevoelig zijn voor anti-biotica) is bij biologische producten 30% lager en biologische producten bevatten duidelijk minder pesticides. Ook hiervoor geldt overigens: we weten niet of biologische producten daarom ook gezonder zijn.

Lees verder >>