Klimaatverandering is misschien wel de grootste uitdaging van deze eeuw. Wereldwijd en ook steeds lokaler zien we de negatieve effecten van klimaatverandering om ons heen. Het verminderen van CO2 en stikstofoxiden uitstoot wordt gezien als dé oplossing om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Ook zal het verminderen van de CO2-uitstoot positieve gevolgen hebben op onze gezondheid. Verkeerde CO2 niveaus worden namelijk vaak gelinkt aan vermoeidheid, hoofdpijn en duizeligheid

Wat is je eigen CO2-uitstoot?

Een gemiddeld huishouden stoot gemiddeld genomen zo’n 20.000 kilo CO2 per jaar uit. Daarvan wordt maar liefst 19 procent (3900 kilo) veroorzaakt door autorijden. Om dit percentage te verminderen en om een steentje bij te dragen door je ecologische voetafdruk te verkleinen, zou je ervoor kunnen kiezen om elektrisch te gaan rijden. Door elektrische te rijden stoot je maar liefst 62% minder CO2 uit dan wanneer je in een dieselauto rijdt en 65% minder dan wanneer je in een benzineauto rijdt. Elektrisch rijden is dus een stuk duurzamer dan rijden in een brandstofauto.

Maar hoe zit dat dan met de productie van de auto?

Vaak hoor je men zeggen ‘leuk dat elektrisch rijden, maar tijdens de productie van de accu komt er ontzettend veel CO2 vrij’. Dat klopt, tijdens de productie van een accu komt er inderdaad veel CO2 vrij. Verder is de productie van een elektrische auto grofweg gelijk aan de productie van een brandstof auto. Maar als we kijken naar de gehele levensduur van een elektrische auto wint de elektrische auto het toch echt van de brandstofauto. Dat komt doordat een elektrische auto per gereden kilometer aanzienlijk minder CO2-uitstoot. Daardoor ontstaat er een kantelpunt, na ongeveer 39.000 kilometer is een middelgrote elektrische auto een stuk duurzamer dan een brandstofauto. De gemiddelde levensduur van een auto bedraagt zo’n 220.000 kilometer. Dat zijn dus 181.000 duurzame kilometers na dat kantelpunt.

Minder slijtage = minder fijnstof

Elke auto stoot fijnstof uit. Het meeste fijnstof wordt veroorzaakt door slijtage van de motor, banden en remmen. Een groot voordeel van elektrische auto’s is dat ze doorgaans een stuk minder slijten. Dit komt doordat een elektrische auto veel minder bewegende onderdelen heeft dan een verbrandingsmotor en doordat een elektrische auto vaak kan afremmen op de elektromotor. Minder slijtage staat gelijk aan minder fijnstof. Voor een elektrische auto betekent dit ongeveer 25 tot 40 procent minder fijnstofuitstoot in vergelijking met een brandstofauto.

En hoe zit dat dan met elektriciteit?

Een elektrische auto stoot geen directe stikstofoxiden (NOx) uit. Maar tijdens de productie van grijze stroom komt er wel NOx vrij. Vooral kolencentrales en gascentrales stoten veel NOx uit. Een oplossing hierop is om op groene stroom te rijden. Helaas is op dit moment slechts 18 procent van de stroom die uit je stopcontact komt groen. Als je nog duurzamer wil rijden zou je kunnen overwegen om te rijden op de door je zelf opgewekte stroom. Het laadstation van de elektrische auto wordt dan aangesloten op je zonnepanelen, zodat je gegarandeerd klimaatneutraal rijdt. Als je hiervoor kiest is het van belang dat je een laadpaal hebt die hiervoor gebruikt kan worden. Onder andere de laadpalen van Wallbox zijn hier uitermate geschikt voor. Gemiddeld gezien heb je minimaal zo’n acht zonnepanelen nodig om een jaar lang op zonne-energie te kunnen rijden. Rij je gedeeltelijk elektrisch (plug-in hybride)? Dan heb je slechts vijf zonnepanelen nodig om een jaar lang volledig te rijden op zonne-energie.

E-mobility wordt steeds groener

Doordat steeds meer mensen elektrisch gaan rijden en elektrische auto’s massaal verkocht worden is er ook steeds meer innovatie op het gebied van elektrische auto’s. Zo zal de productie van de accu steeds minder CO2 gaan uitstoten, doordat men steeds beter wordt in de technologie achter elektrische auto’s. Ook zijn er tal van initiatieven om de accu van een auto te hergebruiken, bijvoorbeeld als thuisbatterij. Daarnaast wordt er wereldwijd steeds meer geïnvesteerd in hernieuwbare energie zoals windmolens, zonnepanelen en watercentrales en kunnen we in de toekomst misschien volledig op hernieuwbare energie rijden. Ben jij al overtuigd van de voordelen van elektrisch rijden om je ecologische voetafdruk te verminderen?