Bij medische vragen of andere zorg gerelateerde zaken ben je meestal aangewezen op telefonisch contact met de zorgverlener. Bijvoorbeeld met de apotheek of huisarts. Deze zijn wel helaas vaak alleen tijdens werktijden te bereiken, en je kunt te maken krijgen met lange wachttijden voordat je iemand aan de lijn krijgt. Vervolgens kan het zijn dat je ook nog eens moet wachten op een telefonisch antwoord, of een afspraak moet maken om langs te komen. Kan het ook anders? Ja, want zorg wordt steeds meer digitaal te regelen. Dit wordt ook wel E-health genoemd, en biedt diverse mogelijkheden en voordelen.

Wat houdt E-health in?

E-health geeft je de mogelijkheid om online contact te leggen met een zorgverlener. Het enige dat je nodig hebt is een smartphone, tablet of computer met internet. Op ieder moment dat het jou uitkomt kun je hiermee online iets opzoeken of regelen. Je hoeft dus niet te wachten tot de zorgverlener telefonisch bereikbaar is.

Zorgverzekeraar FBTO bijvoorbeeld biedt diverse vormen van E-Health. Hierbij kun je denken aan het maken van een afspraak voor thuisvaccinaties voor een reis, online hulp bij het leven met kanker tijdens en na de behandeling en de mogelijkheid om diabeteshulpmiddelen online te bestellen. Daarnaast is het erg handig dat je als klant van FBTO gebruik kunt maken van de Dokter op Zak App. Via de app kun je ook ’s avonds en in het weekend snel antwoord op medische vragen krijgen.

Let op het aanbod van E-health bij een zorgverzekering

Wil je gebruikmaken van digitale zorg, dan is het belangrijk te kiezen voor een zorgverzekering die dit ook aanbiedt. De zorgverzekeraars hebben nog tot 12 november 2019 om hun premie en vergoedingen voor de zorgverzekering 2020 bekend te maken. Na die datum kun je dus het beste de zorgverzekeringen voor volgend jaar vergelijken. Het vergelijken van zorgverzekeringen maakt goed inzichtelijk welke verzekeraar en welk pakket het beste bij jouw situatie past. Denk hierbij niet alleen aan zorg die je momenteel nodig hebt, maar ook aan mogelijke toekomstige zorg die je nodig gaat hebben. Zoals bij een zwangerschap. Als je gebruik wil maken van E-health, check dan bij het vergelijken van de zorgverzekeringen direct welke mogelijkheden de verschillende verzekeraars bieden.

De voordelen van E-health

E-health heeft vele voordelen. Ten eerste de hierboven genoemde tijdswinst. Zo kun je zelf online een afspraak inplannen met een zorgverlener, of een online consult krijgen bijvoorbeeld. Verder geeft het meer inzicht in je eigen gezondheid. Je kunt onder andere gegevens van je medische verleden delen, zodat een zorgverlener gerichter te werk kan gaan, fouten voorkomt en sneller de juist behandeling kiest. E-health zorgt er ook voor dat zorgverleners minder administratieve lasten hebben. Ze kunnen immers gemakkelijk op een veilige manier informatie delen met collega’s en aan hen om advies vragen.

Dit artikel is tot stand gekomen door een samenwerking.