Seksueel overdraagbare aandoening (SOA, geslachtsziekte) die wordt veroorzaakt door de gonokok-bacterie Neisseria gonorroea.
Gonorroe gaat vaak samen met chlamydia.

Mogelijke verschijnselen (o.a.)
(1) Na genitale besmetting
- mannen: 2-8 dagen na besmetting lichte tot hevige pijnklachten in de plasbuis en tijdens het plassen, rode, opgewollen kop (= glans) van de penis en geelgroene pus-afscheiding uit de penis-opening, steeds vaker plassen.
Mogelijke complicaties zijn (zeer) pijnlijke bijbal- of prostaat-onsteking.
- vrouwen: ca. 1-3 weken (of later) na besmetting: pijn tijdens plassen, steeds vaker plassen, afscheiding en pus uit de vagina, koorts.
Mogelijke complicaties zijn ontstoken eierstokken, chronische bindweefsel-ontsteking tussen baarmoeder en bekkenwand (Pelvic Inflammaroty Disease, PID), onvruchtbaarheid.
(2) Na besmetting via de anus
- de gonorroe begint dan in de endeldarm en rond de anus en kan zich daarna uitbreiden naar de geslachtsorganen (zie 1).
(3) Na besmetting via de mond zijn er vaak geen verschijnselen, maar er kunnen zich keelpijn, keel-ontsteking (gonokokken-faryngitis en slikproblemen (gonokokken-dysfagie) voordoen.
(4) Na besmetting van de ogen kan een uitwendige ooginfectie ontstaan (conjunctivitis gonorroeica). De ogen van pasgeborenen kunnen tijdens de bevalling door de moeden zijn besmet, met als gevolg zwelling en pus-afscheding van de ogen.

Mogelijke behandeling (o.a.)
- antibiotica, o.a. azithromycine, ceftriaxon, ciprofloxacine, doxycycline, erytromycine, ofloxacine

NB. Om complicaties te voorkómen moet zo snel mogelijk na besmetting met het gebruik van anti-biotica worden begonnen.

Terug naar seksueel-overdraagbare aandoeningen (= SOA)