Er twee vormen van besmetting voor hepatitis, een niet-virale hepatitis en een virale hepatitis.

 

Niet-virale hepatitis

Niet-virale hepatitis is een leverontsteking die niet wordt veroorzaakt door een virus, maar het kan ook andere oorzaken hebben.

Auto-immuunhepatitis (AIH) 

Auto-immuunhepatitis is een auto-immuunziekte die leverontsteking veroorzaakt. Een auto-immuunziekte ontstaat doordat het afweersysteem lichaamseigen cellen en stoffen als lichaamsvreemd ziet en deze aanvalt. Bij auto-immuunhepatitis maakt het lichaam antistoffen aan tegen de eigen levercellen en valt zo de eigen lever aan. Hierdoor raken de levercellen beschadigd en ontstaat een ontsteking van de lever. De oorzaak van auto-immuunhepatitis is onbekend.

Leveraandoeningen door alcoholgebruik

Door langdurig overmatig alcoholgebruik kan een ernstige hepatitis (leverontsteking) ontstaan. Bij langdurig overmatig alcoholgebruik treedt leververvetting op. Door het alcoholgebruik raakt de vetstofwisseling verstoord in de lever, waardoor vet zich ophoopt in de levercellen (vetstapeling). Leververvetting is omkeerbaar als de oorzaak wordt weggenomen. De lever herstelt zich als het alcoholgebruik wordt gestopt.
Bij langdurig alcoholgebruik kan leververvetting overgaan in een ontsteking van de lever. We spreken dan van alcoholische hepatitis.

 

Non-alcoholic steatohepatitis NASH

NASH is een afkorting van non-alcoholic steatohepatitis, ofwel niet-alcoholische leverontsteking. NASH is een ontsteking van de lever die het gevolg is van een niet-alcoholische leververvetting. Leververvetting is het ophopen van vetten in de levercellen. De oorzaak hiervan is een verstoorde vetstofwisseling en/of suikerstofwisseling. Dit wordt veroorzaakt door een te groot aanbod van vetzuren aan de lever. De lever is dan niet in staat om deze vetzuren te verwerken waardoor ze zich ophopen in de levercellen.

NASH ontstaat bij 20 tot 30% van de mensen met een niet-alcoholische leververvetting. Het is niet duidelijk waarom NASH bij sommige patiënten wel ontstaat en bij anderen niet. NASH kan in veel gevallen voorkomen worden door de oorzaak van de leververvetting weg te nemen. Meestal betekent dit een gezonde leefstijl bestaande uit een combinatie van gezonde voeding en voldoende lichaamsbeweging.

NASH komt vaker voor bij mensen met overgewicht en obesitas, diabetes type 2, verhoogde bloeddruk, afwijkingen van de vetstofwisseling en cholesterolstofwisseling.

Medicijngebruik

Medicijnen worden door de lever afgebroken en onschadelijk gemaakt. Sommige medicijnen kunnen leverschade veroorzaken als er een overdosis van wordt ingenomen. Er zijn ook medicijnen die in de juiste voorgeschreven dosis schade aan de lever kunnen veroorzaken. Door leverbeschadiging kan leververvetting ontstaan en dit kan weer leiden tot leverontsteking.

Virale hepatitis

Bij virale hepatitis is er sprake van een leverontsteking waarbij de oorzaak een virus is. Er zijn verschillende virussen die hepatitis kunnen veroorzaken. De bekendste zijn het hepatitis A-, B-, C-, D- en E-virus. De volgorde van de letters zegt iets over hoe lang het virus bekend is. Zo zijn hepatitis A en B al langere tijd geleden ontdekt en hepatitis E niet zo lang geleden. Een op de tweehonderd mensen is drager van een hepatitisvirus. Er zijn meer mensen besmet dan bekend is, omdat de klachten bij hepatitis in de beginfase lijken op die van griep. Ook kan iemand besmet zijn zonder klachten te hebben. Vooral bij hepatitis B en C kan het lang duren voordat de ziekte zich openbaart, terwijl iemand dan al lange tijd besmet is met het hepatitisvirus.

 

Hepatitis A
Besmettelijke lever-infectie met hepatitis-A-virus dat via contact tussen mond en ontlastingsresten in voedsel of oro-anaal (oro- = via de mond; anaal = via de anus) wordt overgebracht. Deze vorm wordt overgedragen door voedsel en drinkwater dat besmet is met het virus en geneest vanzelf en wordt niet chronisch. Het is over het algemeen een minder ernstige vorm van hepatitis die vooral bij kinderen voorkomt. Volwassen kunnen ook hepatitis A krijgen.Het hepatitis A-virus veroorzaakt bij kinderen tot 6 jaar nauwelijks klachten. Als volwassenen hepatitis A krijgen kunnen de ziekteverschijnselen enkele maanden aanhouden. Hepatitis A duurt in de meeste gevallen niet langer dan 6 weken, maar vermoeidheid kan langer aanhouden. De ziekte wordt niet chronisch.

Verschijnselen: hepatitis A verloopt meestal zonder (duidelijke) symptomen en herstelt spontaan.
 

Hepatitis B
Besmettelijke lever-infectie met hepatitis-B-virus (minder besmettelijk dan hepatitis A). Besmetting vindt vooral plaats via met besmet bloed vervuilde injectie-/infusie-naalden in ziekenhuizen of door gebruik van dezelfde naald door meerdere drugsgebruikers of door seksueelcontact. Besmette zwangere vrouwen kunnen hepatitis B tijdens de geboorte op hun baby overdragen.


Verschijnselen: hepatitis B kan net als hepatitis A zonder symptomen verlopen. Chronische hepatitis kan overgaan in lever-afsterving (= levernecrose) en leverkanker.
 

Hepatitis C
Meest voorkomende vorm (ca. 80%) van lever-ontsteking (hepatitis-C-virus). (minder besmettelijk dan hepatitis A). Besmetting vindt vooral plaats via bloedtranfusie met besmet bloed en drugsgebruikers die dezelfde naald gebruiken. Hepatitis C komt om nog onduidelijke redenen betrekkelijk vaak voor bij alcoholici. Hepatitis C lijkt minder goed seksueel overdraagbaar te zijn.  Hepatitis C is een ernstige leverontsteking die in de meeste gevallen chronisch wordt en in de meeste gevallen te genezen met medicijnen

Verschijnselen: chronische hepatitis C kan net als chronische hepatitis B overgaan in lever-afsterving (= levernecrose) en leverkanker.
 

Hepatitis D
Besmettelijke lever-infectie met hepatitis-D-virus die alleen voorkomt in combinatie met hepatitis B. Hepatitis D wordt overgedragen via bloed-bloedcontact en via onveilige seks. Besmetting met het hepatitis D-virus kan alleen als iemand op dat moment ook het hepatitis B-virus bij zich draagt. Het virus veroorzaakt een acute hepatitis, die over kan gaan in een chronische vorm. En komt vooral voor bij drugsverslaafden.

Hepatitis E
Epidemische lever-infectie (voornamelijk in ontwikkelingslanden) met hepatitis-E-virus die in grote lijnen vergelijkbaar is met hepatitis A. Ook de klachten lijken op die van hepatitis A. Hepatitis kan chronisch worden. Dit komt vaak alleen voor bij mensen met een sterk verminderde weerstand, bijvoorbeeld na transplantatie, chemokuur, en bij chronisch zieken

 

Acute of chronische

Acute of chronische leverontsteking komt voor zonder dat de oorzaak bekend is (= primaire hepatitis) of als gevolg van een bekende oorzaak infectie (= secundaire hepatitis). Er zijn drie belangrijke besmettelijke leverontstekingen: hepatitis A, B en C.

U loopt een risico op een leverontsteking als u in contact komt met een hepatitis-virus.

  • Het hepatitis A-virus zit in ontlasting en urine van iemand die hepatitis A heeft.
  • Het hepatitis B-virus zit in bloed, sperma of vaginaal vocht van iemand met hepatitis B.
  • Het hepatitis C-virus zit in bloed van iemand met hepatitis C.

Denkt je besmet te zijn bent met hepatitis B, C, D, E? Bijvoorbeeld doordat u zich aan een gebruikte injectienaald geprikt heeft of onveilige seks heeft gehad met iemand die mogelijk een soa heeft?

  • Bel altijd direct uw huisarts of de GGD, in ieder geval binnen 24 uur.
    Soms kan een inenting tegen hepatitis B nog helpen om te voorkomen dat u die ziekte krijgt.
    Laat u ook testen op andere soa's. Dat kan voor de meeste na een paar weken.
    1 week na een mogelijke besmetting kunt u zich laten testen op hepatitis C. 
     

zie ook:
- verschijnselen
- behandeling
- oorzaken
- vormen (A,B,C,D,E)

Terug naar lever-aandoeningen

Laatste update 6 september 2018