Vitamine B12 is -net als vitamine B11 of foliumzuur- nodig voor de groei en instandhouding van de weefsels, de vorming van rode bloedcellen ( = erythrocyten) en de eiwitstofwisseling.
Vitamine B12 komt alleen, maar wel ruim voor in dierlijke voedingsproducten, zoals vlees- en leverproducten en -in mindere mate- in zuivelproducten. Normaal gesproken wordt dagelijks 4 x zo veel vitamine B12 opgenomen als nodig is en bevat de lever een vitamine B12-voorraad voor twee jaar of langer.

Mogelijke verschijnselen (o.a.)
Te geringe maagzuurproductie ( = a- of hypochloorhydrie), bleekheid en vermoeidheid t.g.v. bloedarmoede ( = anemie) en aandoeningen van het zenuwstelsel ( = strengziekte).

Mogelijke oorzaken (o.a.)
Te geringe productie en afgifte van een bepaalde stof ( = intrinsieke factor) in de darm. Deze stof is noodzakelijk voor de opname van vitamine B12 ( = extrinsiek factor). Andere oorzaken zijn bepaalde darmoperaties, bepaalde darmziekten (o.a. ziekte van Crohn) en zelden vitamine B12-tekort in de voeding ( = voedingsdeficiëntie).

Mogelijke behandelingen (o.a.)
- verrijking van het dieet met vitamine B12-rijk voedsel (zie hierboven)
- aanvulling van het dieet met vitamine B12-middelen

zie ook: vitaminen

Terug naar vitaminen-tekort

Veel mensen komen zonder dat ze dat weten essentiële vitamines en mineralen tekort. Het voedingspatroon van ieder mens is echter uniek zodat deze tekorten nooit precies hetzelfde zijn. Het is daarom verstandig om eerst te kijken welk tekort je precies hebt en een supplement te gebruiken dat goed bij dat tekort past. Jouw persoonlijke vitamine inname berekenen? Klik hier en doe de voedingstest