Als je het zo op een rijtje ziet, is het eigenlijk wel gek: allerlei gelegenheden, positief, maar ook negatief, jaarlijks terugkomend of eenmalig, leiden tot extra kilo’s. Hoe kan dat? Het lijken totaal ongerelateerde gebeurtenissen, toch?

Niet helemaal waar, want wat ze allemaal gemeenschappelijk hebben, is dat het gaat om momenten (lang of kort) die afwijken van onze dagelijkse routine. En blijkbaar is afwijken van de dagelijkse routine niet handig als het gaat om onder controle houden van de kilo’s. Dat zie je wekelijks ook terug in het weekend: voor veel mensen het moment om toch “even te genieten en wat losser te zijn”. Zelfde principe en zelfde resultaat: er wordt in het weekend te veel gegeten en dat moet dan doordeweeks weer worden gecorrigeerd.

Dieet-industrie

Iedereen weet het en toch gebeurt het telkens opnieuw. De dieet-industrie weet dat allang, dus die tuigen elk jaar enorme marketingcampagnes op voor januari, als iedereen weer op dieet moet en vaak zie je ook nieuwe campagnes na de zomervakantie, als iedereen weer op dieet moet om de vakantiekilo’s kwijt te raken.

Aankomen, afvallen, weer opnieuw aankomen, weer opnieuw afvallen, het bekende jojo-en. Vooral vrouwen zitten vaak al jaren in deze cyclus. Ze raken steeds gefrustreerder, want het afvallen gaat steeds moeilijker naarmate ze ouder worden en dan komt uiteindelijk ook de overgang nog om de hoek kijken en dan lukt het helemaal niet meer. De diëten worden steeds strenger, ik schrik soms echt hoe weinig de vrouwen die ik spreek eten, het resultaat steeds minder en de terugslag steeds groter.

Frustratie

Deze vrouwen raken steeds gefrustreerder, want ze eten amper wat (in hun dieetperiode) en vallen nauwelijks af. En dat klopt, want je lichaam is een enorm vernuftige machine die zich heel goed aanpast. Dus als je heel weinig gaat eten, val je in het begin wel af, maar je lichaam herstelt zich snel, wordt efficiënter en kan met minder calorieën hetzelfde doen als eerst: er is een nieuw, lager, setpoint en je valt niet meer af. Vaak is dat het moment dat het dieet wordt opgegeven en wordt er weer “gewoon” gegeten, maar vaak ook nog meer of ongezonder, vanwege alles wat er tijdens het dieet niet mocht. Resultaat: de kilo’s vliegen er weer aan en vaak nog wat extra en na een tijd start er weer een nieuw dieet.

Wanneer je op die manier met eten om gaat, wat ik de “dieetmodus” noem, denk je in termen van “goed en slecht eten” en “mag niet of mag wel”, heel erg zwart-wit dus. En dat zwart-wit denken leidt ertoe dat je telkens van het ene uiterste naar het andere uiterste schiet en dat er dus nooit een stabiel evenwicht ontstaat, waarin er sprake is van een normaal eetpatroon, met een gezond gewicht en ruimte voor wat lekkers op zijn tijd.

Als je een gezond gewicht wilt, zul je moeten beginnen met een gezond eetpatroon en noch een dieet, noch alles eten waar je zin in hebt, vallen onder een gezond eetpatroon. En een gezond eetpatroon is op zich niet zo ingewikkeld en dat lijf beweegt heus wel mee, maar waar we last van hebben is ons hoofd. Al onze ideeën, gedachtes, overtuigingen en gevoelens over eten en over ons lichaam, die zitten ons in de weg. Bijvoorbeeld wanneer we iets ongezonds eten omdat we ons dan even lekker voelen (terwijl we eigenlijk behoefte hebben aan troost) of wanneer we ons uithongeren omdat we er van overtuigd zijn dat we gelukkiger zijn als we 15 kg minder wegen (terwijl we niet kijken naar waarom we ongelukkig zijn) of wanneer we ons volproppen, omdat we vinden dat we toch al lelijk en dik zijn en dat het dus niet meer uitmaakt (terwijl we eigenlijk heel verdrietig zijn omdat we ons afvragen of er iemand is die van ons houdt).

En ideeën, gedachtes, overtuigingen en gevoelens los je niet op met een dieet, echt niet, en dus blijf je gevangen in de jojo-cyclus van afvallen en aankomen.

Blijvende  verandering

Wil je echt een blijvende verandering in je eetpatroon en je gewicht, dan begint die in je hoofd: anders gaan denken over eten en vooral ook over je lichaam. In plaats van je lichaam te straffen met een dieet, wil je dan goed voor je lichaam zorgen. En als je goed voor je lichaam wil zorgen, ga je vanzelf andere keuzes maken in eten, want iedereen weet dat je lichaam echt niet blij wordt van en patatje oorlog en een frikadel speciaal. En als je goed voor lichaam zorgt, kan je dat natuurlijk best een keer eten, maar niet 3 keer per week.

Een goed begin is om jezelf eens af te vragen hoe je naar je eigen lichaam kijkt en hoe goed je ervoor zorgt: we willen vaak een mooi lijf, maar we zorgen helemaal niet zo goed voor dat lijf…. Verder kun je telkens als je wat wilt eten je afvragen waarom je dat op dat moment wil eten? Heb je daadwerkelijk honger en is hetgeen je wil eten dan een goede keuze? Of ben je bijvoorbeeld gefrustreerd over iets en wil je jezelf troosten met iets (ongezond) lekkers?

Door je bewust te worden van je eigen eetgedrag, ontdek je waar jouw valkuilen zitten en kun je gaan proberen op die momenten een andere keuze te maken.

Door op deze manier met eten en je lichaam om te gaan, val je geen 5 kilo af per week. Het gaat langzaam en vaak duurt het ook even voor het afvallen begint (want je lijf gelooft je nog niet meteen), maar het afvallen is blijvend en je kan uit die afschuwelijk jojo-cyclus stappen en stoppen met al die diëten en gewoon gaan genieten van eten, vrij van de strijd tegen de kilo’s.

Zou je dit ook graag proberen en hier begeleiding bij willen, kijk dan eens op www.eetpsycholoog.nl