Dat je na een drukke dag moe op de bank ploft is normaal. Maar ben je aan het begin van de dag vaak al moe? Of zakt je energieniveau halverwege de dag naar het nulpunt, terwijl je nog niet eens zoveel gedaan hebt? Dan is het verstandig om te kijken wat de oorzaak van die vermoeidheid is.

1: Nachtrust

Bij vermoeidheid denken we natuurlijk als eerste aan onze nachtrust. Slaap je voldoende? En net zo belangrijk: slaap je goed? Dat je lang genoeg slaapt, hoeft namelijk niet te betekenen dat je goed slaapt.

Voor een goede nachtrust is het belangrijk dat je…

  • … een vast slaapritme aanhoudt
  • … overdag actief bent
  • … veel in het daglicht komt overdag (fel licht is ook goed)
  • … ontspant voor het slapengaan
  • --- felle lichten en schermen vermijdt voor het slapengaan
  • --- geen cafeïne drinkt in de avond (ben je er gevoelig voor? Laat het dan ’s middags al staan)
  • … laat in de avond niet meer eet (of in ieder geval geen zware of koolhydraatrijke snack)

2: Te veel snelle koolhydraten

Veel van ons eten te veel snelle koolhydraten. Ze zitten namelijk in allerlei dingen die we lekker vinden. Snoep, koek, gebak, chocola, chips, witbrood, croissantjes, pizza’s.

Deze snelle koolhydraten zorgen voor pieken en dalen in onze bloedsuikerspiegel. Tijdens die dalen kan je jezelf (erg) moe voelen. En wat erg vervelend is: tijdens zo’n dal krijg je vaak zin in nog meer koolhydraten, waardoor een vicieuze cirkel op de loer ligt.

Minderen met snelle koolhydraten kan daardoor enorm helpen om energieker te worden.

3: Voedselgevoeligheden of -intoleranties

Als je naar de symptomen van voedselgevoeligheden en -intoleranties kijkt, kom je vermoeidheid vaak tegen. Als je onverklaarbaar moe bent, is het dus een goed idee om eens na te gaan of dit de oorzaak zou kunnen zijn. Er zijn bijvoorbeeld veel mensen die gluten niet goed verdragen zonder dit te weten.

Andere veel voorkomende symptomen van voedselgevoeligheden en -intoleranties zijn spijsverteringsproblemen (zoals een opgeblazen gevoel), hoofdpijn en uitslag. Denk je dat je misschien voedselgevoeligheden of -intoleranties hebt? Ga dan naar je huisarts om dit te laten testen.

4: Voedingsstoftekorten

Vaak moe zijn kan ook een symptoom zijn van een voedingsstoftekort. Een veel voorkomend tekort waardoor je een laag energieniveau kan krijgen is een tekort aan vitamine D. Andere “verdachten” in dit rijtje zijn vitamine B12, ijzer, magnesium en kalium.

Twijfel je of je een tekort hebt? Check dit dan door bloed te laten prikken. Een zelfdiagnose op basis van symptomen op internet is geen goed idee, omdat veel tekorten en aandoeningen soortgelijke symptomen hebben.

5: Te veel zitten

Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar van weinig doen kan je ook moe worden. Veel van ons hebben werk waarbij we vooral zitten. En als we thuis komen zijn we moe en brengen we de avond vaak op de bank door. Al dit zitten zorgt ervoor dat we futloos worden.

Minder zitten en meer bewegen helpt je om fitter te worden. Dat voel je zelf meestal meteen al als je gesport hebt. Ook uit onderzoek blijkt dat sporten kan helpen om vermoeidheid tegen te gaan.

6: Stress

Stress is slopend, zowel voor je gezondheid als voor je energieniveau. Af en toe wat stress is natuurlijk normaal en niet erg. Het wordt een probleem als je langdurig stress ervaart. Bijvoorbeeld door je werk.

Denk je dat stress wel eens de oorzaak van je vermoeidheid zou kunnen zijn? Probeer dan om te kijken waar die stress vandaan komt en pak deze oorzaak indien mogelijk aan.

Zorg daarnaast voor voldoende ontspanning. Ook als je het druk hebt. Enkele minuten ontspanningsoefeningen doen (bijvoorbeeld gewoon rustig ademhalen) helpt al om je stressniveau te verlagen.

Om te onthouden

Als je onverklaarbaar moe bent, is het aan te raden om op zoek te gaan naar de oorzaak. Dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met je nachtrust, maar ook met je voeding, intoleranties of tekorten. Daarnaast kunnen ook een inactieve levensstijl en stress voor een laag energieniveau zorgen.

Bronnen: Arne Fetveit, Arvid Skjerve, Bjørn Bjorvatn, Int J Geriatr Psychiatry, 2003. So Yoon Park, Jeong Soon You, Kyung Ja Chang, Adv Exp Med Biol, 2013. Samantha L Nabb, David Benton, Nutr Neurosci, 2006. Marjolein van't Leven, Gerhard A Zielhuis, Jos W van der Meer, André L Verbeek, Gijs Bleijenberg, Eur J Public Health, 2010. Fiona Cramp, James Byron-Daniel, Cochrane Database Syst Rev, 2012. Laura D Ellingson, Alexa E Kuffel, Nathan J Vack, Dane B Cook, Med Sci Sports Exerc, 2014.