Je darmen worden ook wel gezien als je tweede hersenen. Als je darmen gezond zijn voel je je al snel lekker en fit maar zijn ze dat niet dan kunnen er veel klachten ontstaan.

Denk aan buikpijn, maar ook moeheid en vage klachten. Deze ontstaan bijvoorbeeld doordat voedingsstoffen vanuit de darmen niet goed opgenomen worden.

Wist je dat er zich maar liefst veertig biljoen bacteriën bevinden in je lichaam, waarvan de meeste in je darmen? Samen vormen ze je darmmicrobiota, goede bacteriën die enorm belangrijk zijn voor je gezondheid. Sommige zijn dat echter niet, die dragen juist bij aan veel ziekten.

Het voedsel dat je eet is van grote invloed op de soorten bacteriën die in je darmen actief zijn.

Er zijn enkele (op wetenschap gebaseerde) manieren om je darmbacteriën te verbeteren en je darmen gezond te houden.

1. Eet een gevarieerd dieet

In je darmen bevinden zich honderden soorten bacteriën. Iedere soort speelt een andere rol in je gezondheid en vereist verschillende voedingsmiddelen om te groeien. Over het algemeen wordt een diverse microbiota beschouwd als een gezonde. Immers: hoe meer soorten bacteriën je hebt, aan hoe meer gezondheidsvoordelen ze kunnen bijdragen.

Laat suikers en snelle koolhydraten zoveel mogelijk achterwege en eet bij voorkeur volgens een koolhydraatarm glutenvrij eetpatroon. Zo eet je gevarieerd en maak je gebruik van verschillende soorten gezonde voedingsmiddelen en daar doe je je darmen een groot plezier mee.  

2. Eet veel groenten, peulvruchten, bonen en fruit

Groenten en fruit zijn de beste voedingsbronnen voor een gezonde microbiota. Ze bevatten veel vezels, evenals peulvruchten, artisjokken, groene erwten, bonen, broccoli, kikkererwten, linzen en frambozen. Vezels kunnen niet worden verteerd door je lichaam, maar wel door bepaalde bacteriën in je darmen, wat hun groei stimuleert. Veel soorten groenten en fruit kunnen de groei van sommige ziekteverwekkende bacteriën voorkomen. Appels, artisjokken, bosbessen, amandelen en pistachenoten verhogen de Bifidobacteriën in je darmen. Deze bacteriën kunnen helpen om darmontstekingen te voorkomen en de darmgezondheid te verbeteren. Je doet er daarom goed aan om die regelmatig aan je voedselpatroon toe te voegen.

3. Eet gefermenteerd voedsel 

Gefermenteerd voedsel zijn voedingsmiddelen die door microben zijn veranderd. In dit fermentatieproces zetten bacteriën of gisten de suikers in levensmiddelen om in organische zuren of alcohol. Voorbeelden van gefermenteerd voedsel zijn: yoghurt, zuurkool, kimchi, kefir, kombucha, sojasaus en tempeh. Ze zijn rijk aan probiotica, dit zijn bacteriën die ervoor zorgen dat de darmflora gezond blijft.

Zo is pure natuurlijke yoghurt bijvoorbeeld bijzonder goed omdat:

-          het extra veel lactobacteriën bevat

-          het de functie en samenstelling van microbiota versterkt

-          het zorgt voor minder enterbacteriaceae in je darmen, een bacterie die gepaard gaat met ontsteking en een aantal chronische ziekten

-          het de overvloed aan bepaalde ziekteverwekkende bacteriën vermindert bij mensen met het prikkelbare darm syndroom

4. Vermijd kunstmatige zoetstoffen

Zoetstoffen kunnen de darmflora negatief beïnvloeden en veel klachten veroorzaken zoals krampen, rommelige darmen en pijn in de darmen.

Ze veranderen de microbiota ook dusdanig dat ze negatieve effecten hebben op de bloedsuikerspiegel.

Zeker als je af wilt vallen kan dit nadelige gevolgen hebben. Lees daarom altijd goed de ingrediëntenlijst van een verpakking als je iets eet dat verpakt is en bekijk of er geen zoetstoffen in het product zitten.

5. Geef minstens zes maanden borstvoeding

Een baby ontwikkelt zich voortdurend tijdens de eerste twee levensjaren en zo ook haar microbiota. Deze is rijk aan de nuttige Bifidobacteriën, die de suiker in moedermelk kunnen verteren. Studies hebben aangetoond dat zuigelingen die verpakte babyvoeding krijgen een veranderde microbiota hebben die minder Bifidobacteriën bevat dan zuigelingen die borstvoeding krijgen. Borstvoeding zou ook beschermen tegen bepaalde ziekten op latere leeftijd, zoals obesitas en allergieën. Dit zou veroorzaakt kunnen worden door de verschillen in de darmflora.

Hier lees je meer over de verschillen tussen borstvoeding en verpakte babyvoeding.

6. Eet voedingsmiddelen die rijk zijn aan polyfenolen

Polyfenolen zijn onderdelen van plantaardige stoffen die veel gezondheidsvoordelen hebben, waaronder verlaging van de bloeddruk, ontstekingen, cholesterol waarden en oxidatieve stress. Polyfenolen kunnen niet altijd verteerd worden door menselijke cellen, maar eenmaal in de dikke darm worden ze verteerd door de darmbacteriën. Goede bronnen van polyfenolen zijn: cacao en donkere chocolade, rode wijn, druiven, groene thee, amandelen, uien, bosbessen en broccoli. Ze verhogen de hoeveelheid goede bacteriën bij mensen en verlagen de hoeveelheid van sommige ziekteverwekkende bacteriën.

7. Neem een probiotica supplement

Probiotica zijn levende micro-organismen, meestal bacteriën, die een specifiek gezondheidsvoordeel hebben bij consumptie. Ze kunnen de samenstelling van je microbiota veranderen en je metabolisme ondersteunen. Bij gezonde mensen is er geen groot effect waar te nemen in de algehele balans van de darmbacteriën, maar wel is er een verbetering te zien van de darmflora bij bepaalde ziekten, vooral na besmetting.

Het mag duidelijk zijn dat een gezonde microbiota uitermate belangrijk is voor een goede gezondheid. Uit onderzoek blijkt dat een verstoorde microbiota kan leiden tot allerlei chronische ziekten. Hou je darmflora dus gezond door het eten van vers onbewerkt voedsel en varieer daarin naar hartelust.