Als je af wilt vallen kan het enorm vervelend zijn als je je best doet en het toch niet lukt.

Het maakt je onzeker en gefrustreerd en kan als gevolg hebben dat je nog negatiever gaat kijken naar jezelf en je lichaam.

Je begrijpt niet wat je niet goed doet. Moet je toch op een andere manier trainen? Eet je niet de juiste voedingsmiddelen?

Moeilijk afvallen kan veel verschillende oorzaken hebben. Het kan onder andere te maken hebben met stress, de overgang, medicijnen, slecht slapen of emotionele pijn.

Ook kan het zijn dat je denkt dat je gezond eet, maar dat toch niet doet. In dit artikel lees je welke producten jouw metabolisme vertragen en welke voeding je het beste kan eten om afslanken in gang te zetten.

De oorzaak van moeizaam afvallen

Als afslanken moeizaam gaat doe je er goed aan om te onderzoeken waar de echte oorzaak zit.

Probeer het zo holistisch mogelijk te benaderen en er zoveel mogelijk onderdelen bij te pakken van jezelf. Meestal is er namelijk niet één oorzaak.

Qua voeding zijn er veel dingen die je uit kunt proberen om het lichaam te prikkelen en afslanken in gang te zetten.

Om te beginnen is het vooral belangrijk om te weten wat je wel en beter niet kunt eten om je metabolisme te optimaliseren.

Soms denk je dat wat je eet gezond is omdat je dat hebt geleerd maar dat is niet altijd het geval.

Als je af wilt vallen doe je er goed aan de volgende voedingsmiddelen te vermijden:

  1. Vruchtensappen

Je denkt misschien dat ze gezond zijn en ze zijn heerlijk om de dag mee te beginnen maar toch doe je er goed aan om ze achterwege te laten.

Vruchtensappen bevatten vaak meer suikers dan frisdranken. Helemaal wanneer je kiest voor vruchtensappen uit pak. Daar zijn naast suikers ook vaak nog veel kleur- en geurstoffen aan toegevoegd.

Als je af wilt vallen is het belangrijk om een stabiele bloedsuikerspiegel te creëren. Dat zorgt ervoor dat je lichaam optimaal vet kan verbranden.

Door gedurende de dag veel vruchtensappen te drinken ontstaan pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel waardoor je veel moe bent en de ververbranding wordt geblokkeerd.

Heb je toch veel behoefte aan een sapje? Maak je eigen groentesappen, daar maak je je lichaam enorm blij mee.

Zorg dat er maximaal een half stuk fruit in zit en verschillende soorten groenten. Een lekkere combinatie is Venkel, komkommer, bleekselderij, munt en een halve groene appel.

  1. Voedingsmiddelen die snelle koolhydraten bevatten

Snelle koolhydraten zorgen net als fruitsuikers voor een schommelende bloedsuikerspiegel. Je vindt ze in producten waarvan we geleerd hebben dat ze gezond zijn zoals brood, rijst, pasta en aardappelen.

Deze producten zijn in veel gevallen erg bewerkt waardoor veel vezels en anti-oxidanten er niet meer in zitten. Ook zijn er smaak- en kleurstoffen aan toegevoegd waardoor de producten er gezond uit zien en ook zo proeven. In werkelijkheid bevatten ze maar weinig voedingsstoffen.

Gelukkig zijn er veel gezonde alternatieven verkrijgbaar die nog lekker zijn ook.

Brood als ontbijt kun je vervangen door havermout, een groene smoothie of een bakje Griekse yoghurt met noten en als lunch door salades, soep of een groente omelet.

Pasta kun je vervangen door groentepasta van courgette of pompoen en rijst door quinoa, broccoli- of bloemkoolrijst.

De zoete aardappel heeft een hogere voedingswaarde dan de gewone aardappel en krijgt daardoor de voorkeur.

Voedingsmiddelen die geen of weinig voedingswaarde hebben doen niets voor je lichaam. Ze zijn vaak moeilijk te verteren dus in de meeste gevallen zitten ze alleen maar in de weg.

Voedingsmiddelen die veel vezels en voedingsstoffen bevatten versnellen je metabolisme waardoor afslanken makkelijker zal gaan.

Zorg er daarom voor dat je altijd kiest voor voeding dat veel voedingsstoffen bevat. Eet het liefst zo puur en onbewerkt mogelijk.

  1. Producten met transvetten

Vetten zijn jarenlang negatief in het nieuws geweest waardoor we lange tijd gedacht hebben dat we zo vetvrij mogelijk moesten eten.

Toch zijn vetten niet ongezond, ze zijn juist erg gezond. Vetten zorgen voor een stabiele bloedsuikerspiegel en zijn erg belangrijk om te eten als je vet wilt verbranden.

Echter niet alle vetten zijn goed om binnen te krijgen. Je doet er goed aan om daar onderscheid in te maken. 

In veel bewerkte voedingsmiddelen zitten ongezonde transvetten die een negatieve invloed hebben op allerlei processen in het lichaam. Ook in producten die er gezond uitzien zoals boter, muesli repen of granen koekjes.

Lees altijd goed het etiket voordat je zulk soort producten eet. Zit er plantaardige olie of palmolie in? Eet ze dan liever niet.

Vetten die je metabolisme verhogen zijn natuurlijke vetten omega 3 vetzuren. Deze zitten in bijvoorbeeld noten, zaden, pitten, eieren, avocado en vette vissoorten zoals zalm, haring en makreel.

Vind je het lastig om voldoende gezonde vetten binnen te krijgen? Vul je voeding dan aan met een schone visolie.

5 tips om je metabolisme te boosten

Naast het vermijden van bovenstaande voeding zijn er meer dingen die je kunt doen om je metabolisme een boost te geven en je lichaam te prikkelen om het afslanken in gang te zetten.

  1. Varieer zoveel mogelijk

Hoe meer je varieert deste meer voedingsstoffen je lichaam binnen krijgt. Wissel af en gebruik verschillende soorten groenten, vlees, eieren, vis, noten en peulvruchten zodat je lichaam veel vezels binnenkrijgt.

Als je eenzijdig eet, zal je darmflora ook eenzijdig zijn en blijven waardoor die niet optimaal zijn werk kan doen.

Experimenteer en probeer regelmatig nieuwe combinaties en recepten uit.

  1. Eet gefermenteerd

Voeg gefermenteerd eten aan je voedingspatroon toe. Deze bevatten probiotica die je darmflora verbeteren.

Hoe beter jouw darmflora in balans is hoe makkelijker je calorieën zal verbranden. Ook voel je je fitter en energieker als je darmen optimaal functioneren waardoor je meer zin hebt om te bewegen en gezond te eten.

Gefermenteerd voedsel is bijvoorbeeld tempeh, augurk, zuurkool, kimchi, kombucha, kefir en yoghurt. Voeg het een aantal keren per weer toe aan je voedingspatroon.

  1. Drink smoothies

Groene smoothies bevatten veel vitamines en mineralen en weinig calorieën. Om het afslanken in gang te zetten helpt het om dagelijks een maaltijd te vervangen door een goed gevulde groene smoothie.

Gebruik maximaal 1 stuks fruit, verschillende soorten groenten, noten, zaden en pitten en vul dit aan met bijvoorbeeld rauwe-cacaopoeder en een eiwitpoeder.

  1. Onderbroken vasten

Onderbroken vasten of intermittent fasting wint aan populariteit en dat is niet voor niks.

Er komt steeds meer bewijs dat het voor vele processen in het lichaam goed is. Zo ondersteunt het afvallen en vermindert het reuma gerelateerde klachten.

Je kunt op verschillende manieren vasten. Een makkelijke manier om mee te beginnen is bijvoorbeeld 13 uur per dag niets eten. Je eet na de avondmaaltijd niets meer, tot het ontbijt 13 uur later.

Als dit goed voelt kun je het steeds een beetje meer uitbreiden tot 16 uur vasten per dag. Het kan je lichaam helpen om het vet verbranden in gang te zetten.

  1. Wandel

Het kan zijn dat je te weinig beweegt maar ook teveel bewegen kan het afslanken in de weg zitten.

Als je jezelf forceert en continu uitgeput bent omdat je elke dag in de sportschool bent kan dat ervoor zorgen dat je teveel stresshormonen in je lichaam hebt wat het afslanken kan belemmeren.

Elke dag een half uur a een uur wandelen kan veel voor je doen. Het helpt je hormoonhuishouding balanceren, verbetert de gemoedstoestand en kan je ondersteunen bij het afslanken.

Het fijne van wandelen is, het kan overal en altijd en kost niets. Zeker het proberen waard dus!