Kurkuma is een van de gezondste kruiden die er te vinden zijn. De gezondheidseffecten van kurkuma zijn uitgebreid onderzocht: er zijn honderden studies naar dit kruid uitgevoerd. Deze studies hebben belangrijke gezondheidsvoordelen aangetoond, waarvan we er in dit artikel 6 voor je op een rij zetten.

1: Ontstekingsremmende werking

Ontstekingsreacties in je lichaam zijn van groot belang. Ze helpen om indringers zoals bacteriën te bestrijden. Er zijn echter ook ontstekingsreacties die juist schadelijk kunnen zijn. Namelijk langdurige ontstekingen die niet ingezet worden tegen vijandige indringers, maar tegen je eigen lichaamsweefsel. Deze ontstekingen blijven vaak onopgemerkt, maar kunnen wel schadelijk zijn. Ze vergroten namelijk het risico op onder andere hartziektes en Alzheimer.

Kurkuma helpt om je lichaam te beschermen tegen deze schade doordat het een sterke ontstekingsremmende werking heeft. Dit is te danken aan de stof curcumine die erin zit.

2: Rijk aan antioxidanten

Naast de ontstekingsremmende werking, is curcumine ook een krachtige antioxidant. De stof helpt hierdoor om je lichaam te beschermen tegen vrije radicalen. Vrije radicalen zijn moleculen die je lichaamscellen beschadigen en daardoor het risico op diverse ziektes vergroten.

Naast de antioxidantfunctie die curcumine zelf heeft, ondersteunt het je lichaam ook bij het aanmaken van lichaamseigen antioxidantenzymen. Op deze manier ondersteunt beschermt kurkuma je cellen op verschillende manieren tegen schade.

3: Een gezond hart en vaatstelsel

Hart- en vaatziektes horen bij de meest voorkomende doodsoorzaken. Volgens cijfers van de Nederlandse Hartstichting sterven er dagelijks 100 mensen aan hart- en vaatziektes. Daarnaast komen ook nog eens 33.000 mensen per jaar terecht in het ziekenhuis door een hartinfarct.

Het krijgen en behouden van een gezond hart en vaatstelsel hangt af van verschillende factoren zoals je dieet, levensstijl, omgeving en medicatie.

Een belangrijke factor die de kans op hart- en vaatziektes doet dalen, is een goede endotheelfunctie. Dit is belangrijk voor onder andere een gezonde bloeddruk en om bloedstolling te voorkomen. Curcumine draagt bij aan een gezonde endotheelfunctie en daardoor aan het verkleinen van het risico op hart- en vaataandoeningen.

4: Bestrijdt symptomen van artritis

Kurkuma kan helpen om de symptomen van artritis te bestrijden. Artritis wordt namelijk hoofdzakelijk veroorzaakt door ontstekingen in de gewrichten. Doordat kurkuma ontstekingsremmend werkt, kan het helpen om artritisklachten te verminderen. Ook hierbij kan kurkuma, door de werkzame stof curcumine, net zo effectief zijn als ontstekingsremmende en pijnstillende medicatie.

5: Lager risico op Alzheimer

Alzheimer is een bekende hersenaandoening. Er is helaas nog geen goede behandeling voor deze ziekte. Wel zijn er verschillende zaken die helpen om het risico op Alzheimer te verkleinen. Ook kurkuma kan hierbij helpen.

Dit is ook weer te danken aan de curcumine die helpt om ontstekingen en oxidatieve schade te beperken. Zowel ontstekingen en oxidatieve schade spelen namelijk een rol bij het ontstaan van Alzheimer. Curcumine is hierbij effectiever dan veel andere stoffen, omdat het de bloed-hersenbarrière kan passeren.

Bovendien helpt curcumine ook om de opeenhoping van amyloïde plaque, een van de kenmerken van Alzheimer, te verminderen.

6: Betere spijsvertering

Om je eten goed te kunnen verteren, heb je spijsverteringssappen nodig. Deze worden onder andere aangemaakt door je galblaas. Doordat kurkuma je galblaas stimuleert, draagt het bij aan een gezonde spijsvertering.

Daarnaast helpt kurkuma ook om het ontstaan van maagzweren tegen te gaan en om de genezing van bestaande maagzweren te bevorderen.

Een gezonder lichaam met kurkuma

Het mag duidelijk zijn dat kurkuma op vele manieren kan helpen om je gezondheid te verbeteren. Het beschermt je lichaamscellen tegen vrije radicalen en helpt om onder andere je hart, bloedvaten en hersenen gezond te houden.

Wil je ook profiteren van de gezondheidsvoordelen van kurkuma? In dit artikel [C1]lees je 15 manieren om dit kruid te gebruiken.

Bronnen: Jurenka JS, Altern Med Rev, 2009. Biswas SK, McClure D, Jimenez LA, Megson IL, Rahman I, Antioxid Redox Signal, 2005. Usharani P, Mateen AA, Naidu MU, Raju YS, Chandra N, Drugs R D, 2008. Akazawa N, Choi Y, Miyaki A, Tanabe Y, Sugawara J, Ajisaka R, Maeda S, Nutr Res, 2012. Chandran B, Goel A, Phytother Res, 2012. Kuptniratsaikul V, Thanakhumtorn S, Chinswangwatanakul P, Wattanamongkonsil L, Thamlikitkul V, J Altern Complement Med, 2009. Zhang L, Fiala M, Cashman J, Sayre J, Espinosa A, Mahanian M, Zaghi J, Badmaev V, Graves MC, Bernard G, Rosenthal M, J Alzheimers Dis, 2006.


[C1]Linken naar het andere artikel