Het is algemeen bekend dat overgewicht niet gezond is. Maar wat de gevaren voor je gezondheid precies zijn, weet lang niet iedereen. In dit artikel hebben we daarom 6 belangrijke gezondheidsrisico’s van overtollig lichaamsvet voor je op een rij gezet.

1: Diabetes type 2

Overgewicht en diabetes type 2 gaan opvallend vaak samen. Hoe dit precies komt weten we nog niet zeker. Wat we wel weten is dat insuline, het hormoon dat verantwoordelijk is voor het stabiel houden van je bloedsuikerspiegel, minder goed werkt als je overgewicht hebt. Deze verminderde werking van insuline kan op lange termijn leiden tot insulineresistentie en diabetes type 2.

Waarschijnlijk heeft de link tussen diabetes type 2 en overgewicht ook te maken met het feit dat overgewicht ervoor kan zorgen dat je lichaam meer zogeheten ‘vrije zuurstofradicalen’ aanmaakt. Deze zorgen vervolgens voor schade aan je cellen, wat vermoedelijk kan leiden tot diabetes type 2.

Goed nieuws: als je overgewicht hebt, wordt het risico op diabetes meteen kleiner als je afslankt. Zelfs een paar kilo kwijtraken maakt al een verschil.

2: Hoge bloeddruk

Je bloeddruk is de druk die op de wanden van je bloedvaten wordt uitgeoefend. Het risico op een verhoogde bloeddruk neemt toe als je overgewicht hebt. Dit komt deels doordat je hart harder moet pompen naarmate je lichaam groter is.

In 2014 publiceerden onderzoekers in de Open Hearth studie dat we ons bij een hoge bloeddruk focussen op de ‘verkeerde witte kristallen’. Niet zout, maar suiker is de grootste oorzaak van een hoge bloeddruk. Het verbeteren van de bloeddruk heeft niet alleen met zout te maken. De verborgen oorzaak is suiker.

Daarnaast kan overgewicht voor schade aan je nieren zorgen (zie punt 7), waardoor ze hun taken minder goed kunnen uitvoeren. Een van de taken van je nieren is het helpen reguleren van je bloeddruk.

Een gezonde bloeddruk is erg belangrijk. Als je bloeddruk verhoogd is, is de kans dat je te maken krijgt met hart- en vaatziektes namelijk een stuk groter. Dit brengt ons meteen bij het volgende gezondheidsrisico van overgewicht.

3: Hart- en vaatziektes

Overgewicht gaat vaak gepaard met:

  • Extra belasting van je hart
  • Ongezonde cholesterolwaardes
  • Een hoge bloedsuikerspiegel
  • Een hoge bloeddruk

Al deze punten zijn risicofactoren voor het ontstaan van hart- en vaatziektes. Overgewicht vergroot je kans hierop daarom aanzienlijk.

4: Artrose

Artrose is een veelvoorkomend gezondheidsprobleem waarbij je last krijgt van pijn en stijfheid in je gewrichten. Het risico op artrose wordt groter naarmate je ouder wordt. Ook overgewicht kan een rol spelen bij het ontstaan van artrose.

Als je te zwaar bent, worden je gewrichten en kraakbeen namelijk extra belast, wat slijtage in de hand werkt. Daarnaast kan overmatig lichaamsvet er ook voor zorgen dat je meer stoffen in je bloed krijgt die ontstekingen veroorzaken. Het risico op artrose kan groter worden door deze ontstekingen.

5: Slaapapneu

Bij slaap-apnoe stokt je adem wanneer je slaapt. Dit kan enkele seconden duren, maar ook langer. Sommige mensen slapen gewoon door deze adempauzes heen, anderen worden er telkens wakker door. Doordat het stokken van je adem meerdere keren per uur kan voorkomen, kan deze aandoening je nachtrust flink verstoren.

Overgewicht vergroot het risico op slaapapneu. Tegelijkertijd kan slaapapneu bijdragen aan gewichtstoename. De vermoeidheid die slaapapneu veroorzaakt, maakt het bovendien moeilijker om af te vallen.

Toch is het juist extra belangrijk om af te vallen als je overgewicht en slaapapneu hebt.  Ook bij dit gezondheidsprobleem kunnen de klachten namelijk aanzienlijk verminderen als je gewicht verliest.

6: Nierziektes

Overgewicht zorgt ook voor een grotere kans op nierziektes. Dit komt deels doordat een hoge bloeddruk en diabetes, die beide vaak voorkomen bij overgewicht, het risico op nierziektes vergroten. Maar zelfs als deze twee risicofactoren niet aanwezig zijn, is je kans op nierziektes groter als je overgewicht hebt.

Nierziektes zijn een serieus probleem. Ze kunnen er namelijk voor zorgen dat je nieren je bloed niet meer goed kunnen filteren, waardoor schadelijke stoffen zich kunnen opstapelen in je lichaam.

Bescherm je lichaam

Zoals je hebt kunnen lezen, kan overgewicht grote gezondheidsproblemen veroorzaken. Ben je te zwaar? Bescherm je lichaam dan tegen deze extra risico’s door af te slanken.

Bronnen: Daniel A Waxman, Hemal K Kanzaria, David L Schriger, JAMA Internal Medicine, 2018. H Bliddal, AR Leeds, R Christensen, Obes Rev, 2014. Csaba P Kovesdy, Susan L Furth, Carmine Zoccali, Can J Kidney Health Dis, 2017.