Een sterk immuunsysteem is sinds de uitbraak van corona belangrijker dan ooit. Goed om te weten dus hoe je jouw immuunsysteem versterkt. Dat is eigenlijk veel simpeler dan het lijkt. De oplossing hiervoor lijkt erop te liggen in vitamine D. Zorg ervoor dat de hoeveelheid vitamine D in je lichaam op peil is en breng je immuunsysteem in topconditie.

Vitamine D is namelijk onmisbaar voor een sterk immuunsysteem. Veel mensen hebben een tekort aan deze vitamine in hun lichaam. Er lijkt een samenhang te bestaan tussen de hoeveelheid vitamine D in je lijf en het ziekteverloop van corona. Het houdt wetenschappers wereldwijd flink bezig.

Versterk je immuunsysteem

Maar waar vind je vitamine D? Je haalt het voor een deel uit je voeding. Mits je gevarieerd en gezond eet natuurlijk. Je vindt het onder andere terug in vette vis, zoals haring, zalm, paling en makreel. Maar ook als je gezond eet, krijg je niet altijd genoeg vitamine D binnen. Daarnaast wordt vitamine D door het lichaam zelf aangemaakt onder invloed van zonlicht. Nu is het helaas in Nederland zo, dat dit alleen mogelijk is met het zonnetje dat schijnt van mei tot en met september tussen 11.00 en 15.00 uur. Zeker nu we sinds de maatregelen rondom het coronavirus minder vaak buiten komen, is de kans groot dat je een tekort aan vitamine D hebt. En dit, terwijl je deze versterker voor je immuunsysteem nu juist hard nodig hebt.

Verband tussen vitamine D en coronavirus

Tot nu toe is is er uit internationale onderzoeken indicatie dat mensen met een vitamine D tekort een grotere kans hebben het coronavirus op te lopen, het sterftecijfer daarbij hoger ligt en het ziektebeloop ernstiger is. Dr. Dennis Poland, specialist laboratoriumgeneeskunde: “Vitamine D zou tijdens deze pandemie veel belangrijker kunnen zijn als we denken. Het is niet zo dat je helemaal niet besmet kunt raken met het coronavirus wanneer je vitamine D gehalte op peil is. Wel zorgt het ervoor dat het beloop van de ziekte veel milder is. Je immuunsysteem is dan veel beter in staat om te vechten tegen het coronavirus.”

Vitamine D gehalte meten

Dat voldoende vitamine D erg belangrijk is voor je immuunsysteem is duidelijk, maar hoe kom je erachter of je een tekort hebt? Labonovum heeft hiervoor de PostYourLab methode ontwikkeld. “Met behulp  van een vingerprik verzamel je thuis gemakkelijk een aantal druppeltjes bloed. Dit is voor het laboratorium voldoende om 20 verschillende tests mee te doen. Medisch analisten meten in het laboratorium onder andere het gehalte vitamine D, B12, ijzer, magnesium, maar ook of er al antistoffen tegen corona aanwezig zijn”, legt Dr. Poland uit. “Je stuurt de test simpelweg per post naar het laboratorium en binnen 24 uur na aankomst in het lab ontvang je de uitslagen via een beveiligde portal.

Blijkt dat je een tekort hebt aan vitamine D, dan kun je dit aanvullen met supplementen. Kies bij voorkeur voor een supplement met vitamine D3, dit is de actievere vorm van vitamine D. Neem niet meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 10 microgram als je de adviezen van de gezondheidsraad op volgt. Europese en corona richtlijnen liggen een stuk hoger, namelijk 20ug.

Corona speekseltest

Geheel nieuw in Nederland is de corona speekseltest. Je hoeft hiervoor niet uit huis en neemt de test af op een moment dat het jou uitkomt. Daarnaast is alleen een speekselmonster nodig, er hoeft dus geen neus- en keelswap afgenomen te worden. Binnen 24 uur na ontvangst van je monster in het lab ontvang je de uitslag. Op grote schaal wordt deze test al in Italië en Japan toegepast. De test verovert steeds meer terrein in andere Europese landen, en sinds kort ook in Nederland. “De test die plaatsvindt in Nederlandse teststraten is de zogenaamde PCR test. Door middel van een swap in de neus en keel wordt na onderzoek aangetoond of het coronavirus zich in je lichaam bevindt. De speekselafname geeft exact hetzelfde resultaat, alleen de manier van testen is anders.” De speekseltest is volledig gevalideerd in samenwerking met een geaccrediteerd laboratorium.

Wanneer testen op corona?

Er zijn verschillende redenen om te testen op corona. Het voordeel van de speekseltest die je thuis uitvoert, is de snelle uitslag en het feit dat je je huis niet uit hoeft. Test wanneer:

  • Je klachten hebt, zoals verkoudheid, neusverkouden, niezen, loopneus, keelpijn, hoesten, verhoging of koorts of plotseling verlies van reuk of smaak. Zonder klachten heeft het afnemen van een test geen zin.
  • Je in contact bent geweest met iemand met griepklachten of in contact bent geweest met iemand met het coronavirus. Ook hier geldt, test alleen wanneer je zelf klachten krijgt.
  • Je een bewijs moet overhandigen dat je niet besmet bent met het coronavirus, bijvoorbeeld wanneer je gaat reizen.

Onderschreven door dr. Dennis Poland, specialist laboratoriumgeneeskunde
Specialist laboratoriumgeneeskunde Dr. Dennis Poland rondde in 2007 zijn opleiding Klinische Chemie af aan de Universiteit Leiden. Sindsdien is hij werkzaam als specialist laboratoriumgeneeskunde. Dr. Dennis Poland is medeoprichter van Labonovum, een innovatief Nederlands medtech bedrijf gespecialiseerd in medisch diagnostisch laboratoriumonderzoek. Onderdeel van Labonovum is PostYourLab. Dit biedt consumenten de mogelijkheid om middels een eenvoudige vingerprik thuis zelf een bloedafname uit te voeren, zonder bezoek aan huisarts of prikpoli.